PAPA FRANJO PORUČIO PATRIJARHU KIRILU "Nemoj biti Putinov 'ministrant'. Brate, ne možemo koristiti jezik zla..."

PAPA FRANJO PORUČIO PATRIJARHU KIRILU "Nemoj biti Putinov 'ministrant'. Brate, ne možemo koristiti jezik zla..."
Remo Casill / REUTERS

Papa Franjo u nedavnom razgovoru za talijanske medije lideru Ruske pravoslavne crkve, patrijarhu Kirilu, poručio je da ne postane “Putinov ministrant” na oltaru, poslavši tako oštru poruku vjerskom lideru u Rusiji zbog njegovih stavova o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

"Razgovarao sam s njim 40 minuta putem Zooma", rekao je Papa talijanskom dnevniku "Corriere della Sera" u intervjuu objavljenom ovog tjedna.

Drugi susret

"Prvih 20 minuta čitao mi je, s karticom u ruci, sva opravdanja za rat. Slušao sam i rekao mu: Ne razumijem ništa o ovome. Brate, mi nismo državni klerici, ne možemo koristiti jezik politike nego Isusov", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patrijarh se ne može transformirati u Putinovog ministranta, naglasio je Papa.

On je također rekao da je video poziv s Kirilom održan 16. ožujka te da su se i on i patrijarh dogovorili odgoditi planirani sastanak 14. lipnja u Jeruzalemu.

"Bio bi to naš drugi susret licem u lice, i nema veze s ratom. Ali sada se i on složio: stanimo, to bi mogao biti dvosmislen signal", pojasnio je Franjo.

Sukob u Ukrajini

Patrijarh Kiril je u ožujku rekao da je sukob u Ukrajini produžetak sukoba temeljne kulture između šireg ruskog svijeta i zapadnih liberalnih vrijednosti, što je ilustrirano primjerom gay parade.

Stručnjaci kažu da Kirilovi komentari nude važan uvid u Putinovu širu duhovnu viziju povratka Ruskom Carstvu, u kojem pravoslavna religija igra ključnu ulogu.

Tijekom ožujka je Ruska pravoslavna crkva u Amsterdamu objavila da prekida veze s patrijarhom, pridružujući se sve većem broju svećenika i crkava koji napuštaju Moskvu zbog rata u Ukrajini.