PAPA FRANJO PORUČIO PATRIJARHU KIRILU "Nemoj biti Putinov 'ministrant'. Brate, ne možemo koristiti jezik zla..."

Papa Franjo
Remo Casill / REUTERS

Papa Franjo u nedavnom razgovoru za talijanske medije lideru Ruske pravoslavne crkve, patrijarhu Kirilu, poručio je da ne postane “Putinov ministrant” na oltaru, poslavši tako oštru poruku vjerskom lideru u Rusiji zbog njegovih stavova o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

"Razgovarao sam s njim 40 minuta putem Zooma", rekao je Papa talijanskom dnevniku "Corriere della Sera" u intervjuu objavljenom ovog tjedna.

Drugi susret

"Prvih 20 minuta čitao mi je, s karticom u ruci, sva opravdanja za rat. Slušao sam i rekao mu: Ne razumijem ništa o ovome. Brate, mi nismo državni klerici, ne možemo koristiti jezik politike nego Isusov", poručio je.

Patrijarh se ne može transformirati u Putinovog ministranta, naglasio je Papa.

On je također rekao da je video poziv s Kirilom održan 16. ožujka te da su se i on i patrijarh dogovorili odgoditi planirani sastanak 14. lipnja u Jeruzalemu.

"Bio bi to naš drugi susret licem u lice, i nema veze s ratom. Ali sada se i on složio: stanimo, to bi mogao biti dvosmislen signal", pojasnio je Franjo.

Sukob u Ukrajini

Patrijarh Kiril je u ožujku rekao da je sukob u Ukrajini produžetak sukoba temeljne kulture između šireg ruskog svijeta i zapadnih liberalnih vrijednosti, što je ilustrirano primjerom gay parade.

Stručnjaci kažu da Kirilovi komentari nude važan uvid u Putinovu širu duhovnu viziju povratka Ruskom Carstvu, u kojem pravoslavna religija igra ključnu ulogu.

Tijekom ožujka je Ruska pravoslavna crkva u Amsterdamu objavila da prekida veze s patrijarhom, pridružujući se sve većem broju svećenika i crkava koji napuštaju Moskvu zbog rata u Ukrajini.