PALI IM PRIHODI Zavod pozvao poslodavce da plate doprinose, a ne pita mogu li

Zavod za zdravstveno osiguranje, HNŽ, doprinosi, zavod za zapošljavanje, ZZO HNŽ, IZIS, Vinko Kojunžić, ZZO HNŽ, liječenje, Hercegovina, radnici, liječenje, poslodavci, zdravstveno osiguranje, doprinosi
Ilustracija

Kako je hercegovina.info jučer i objavila efekti koronavirusa na domaće gospodarstvo su katastrofalni.

Uslijed paralize domaćih poduzeća imamo na stotine otkaza, a ubrzo će, ako se ovako nastavi, kriza u realnom sektoru dovesti i do krize zaposlenih u zdravstvenim i drugim institucijama.

Da je to tako potvrdili su i iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, koji je sa svog aspekta izrazio veliku zabrinutost za nastavak financiranja zdravstvenih ustanova u HNŽ, po ugovorima, obzirom na veliki pad prihoda Zavoda iz kojih zdravstvene ustanove financiraju bruto plaće i materijalne troškove.

Naime, Zavod bilježi enorman pad prihoda koji se počeo osjećati u drugoj polovici ovoga mjeseca, što je posljedica isplate plaća bez uplaćenih doprinosa ili pak velikog smanjenja uplate doprinosa jednog dijela obveznika u odnosu na prethodni mjesec.

Pad prihoda Zavoda u ovom trenutku iznosi preko 10 % u odnosu na očekivane uplate za tekući mjesec.

"Ovakav pad prihoda (ako bi se nastavio u sljedećem i narednim mjesecima) nedvojbeno bi doveo do nemogućnosti financiranja zdravstvenih ustanova, a time i nemogućnosti isplate, od strane zdravstvenih ustanova, bruto plaća zdravstvenim radnicima i materijalnih troškova“, kazali su.

Pozvali su obveznike uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje (poslodavce) da izmire zakonske obveze za svoje radnike.

"Nuplaćivanjem doprinosa, u ovoj izuzetno složenoj situaciji, svoje radnike ostavljate bez zdravstvenog osiguranja, dovodite u pitanje funkcioniranje zdravstvenih ustanova i druga prava osiguranika zajamčena Zakonom o zdravstvenom osiguranju“, kazali su iz Zavoda.

Međutim, izvjesno je da je poslodavcima ovo jasno, no da nemaju dovoljno gotovine da servisiraju obveze, a pomoć izostaje. Služba za zapošljavanje HNŽ u tri dana je imala 200 prijava ljudi koji su dobili otkaz. Nažalost, alarm se politici još nije upalio.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.