PALI IM PRIHODI Zavod pozvao poslodavce da plate doprinose, a ne pita mogu li

PALI IM PRIHODI Zavod pozvao poslodavce da plate doprinose, a ne pita mogu li
Ilustracija

Kako je hercegovina.info jučer i objavila efekti koronavirusa na domaće gospodarstvo su katastrofalni.

Uslijed paralize domaćih poduzeća imamo na stotine otkaza, a ubrzo će, ako se ovako nastavi, kriza u realnom sektoru dovesti i do krize zaposlenih u zdravstvenim i drugim institucijama.

Da je to tako potvrdili su i iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, koji je sa svog aspekta izrazio veliku zabrinutost za nastavak financiranja zdravstvenih ustanova u HNŽ, po ugovorima, obzirom na veliki pad prihoda Zavoda iz kojih zdravstvene ustanove financiraju bruto plaće i materijalne troškove.

Naime, Zavod bilježi enorman pad prihoda koji se počeo osjećati u drugoj polovici ovoga mjeseca, što je posljedica isplate plaća bez uplaćenih doprinosa ili pak velikog smanjenja uplate doprinosa jednog dijela obveznika u odnosu na prethodni mjesec.

Pad prihoda Zavoda u ovom trenutku iznosi preko 10 % u odnosu na očekivane uplate za tekući mjesec.

"Ovakav pad prihoda (ako bi se nastavio u sljedećem i narednim mjesecima) nedvojbeno bi doveo do nemogućnosti financiranja zdravstvenih ustanova, a time i nemogućnosti isplate, od strane zdravstvenih ustanova, bruto plaća zdravstvenim radnicima i materijalnih troškova“, kazali su.

Pozvali su obveznike uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje (poslodavce) da izmire zakonske obveze za svoje radnike.

"Nuplaćivanjem doprinosa, u ovoj izuzetno složenoj situaciji, svoje radnike ostavljate bez zdravstvenog osiguranja, dovodite u pitanje funkcioniranje zdravstvenih ustanova i druga prava osiguranika zajamčena Zakonom o zdravstvenom osiguranju“, kazali su iz Zavoda.

Međutim, izvjesno je da je poslodavcima ovo jasno, no da nemaju dovoljno gotovine da servisiraju obveze, a pomoć izostaje. Služba za zapošljavanje HNŽ u tri dana je imala 200 prijava ljudi koji su dobili otkaz. Nažalost, alarm se politici još nije upalio.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.