OTKAZI U HERCEGOVINI Ekstremne brojke - gospodarstvo na koljenima

Nezaposlenost
Ilustracija / hercegovina.info

Paraliza gospodarstva uzrokovana koronavirusom dovela je do na rub brojna poduzeća u Hercegovini koja već dijele otkaze.

Službama za zapošljavanje na mail stiže toliko novih prijava, da ih ne stižu zaprimiti. Brojke su stravične i apokaliptične, a govore da nakon epidemije nećemo imati ni ovo malo gospodarstva što smo imali.

Služba za zapošljavanje HNŽ, zbog izvanrednog stanja, prijave je počela zaprimati 24. ožujka, a ono što govore brojke nije nimalo dobro.

„U razdoblju od 25.-27.03.2020. godine (3 dana), Služba za zapošljavanje HNŽ je zaprimila preko 200 zahtjeva za ostvarivanje prava nezaposlenih osoba (novčana naknada i zdravstveno osiguranje) temeljem prestanka radnog odnosa. Zabrinjavajuće su najave računovodstvenih agencija o masovnim otpuštanjima po nalogu svojih komitenata“, kazali su za Hercegovina.info iz Službe za zapošljavanje HNŽ-a.

Usporedbom s prethodnim mjesecom još je jasnija ozbiljnost situacije.

„O tome koliko se o ekstremnim brojkama radi govori i podatak da se u čitavom mjesecu veljači 659 osoba javilo u evidenciju nezaposlenih naše Službe zbog prestanka radnog odnosa. Ovim informacijama želimo potvrditi opravdanu zabrinutost javnosti o opstojnosti gospodarstva u izvanrednim uvjetima“, zaključili su iz Službe za zapošljavanje za hercegovina.info.

U realnom sektoru stanje je alarmantno. Male tvrtke nemaju dovoljno gotovine da bi servisirale radnike i u razdoblju dok nema prihoda. Okreću brojeve telefona, kako u županiji, tako i Federaciji. Konkretne pomoći za održavanje radnih mjesta nema. Županijski premijer Nevenko Herceg na nedavnoj konferenciji za tisak uopće s nije ni osvrnuo na ovaj najgori efekat koronavirusa.

Propast realnog sektora dovesti će u pitanje i plaće proračunskih korisnika, koji bi se morali solidarizirati s malim gospodarstvenicima. Politika koja je dužna predvidjeti i spriječiti ovakvo stanje, debelo kasni. U Federaciji je na djelu zaustavljanje gospodarstva, bez zaštite poduzetnika i radnih mjesta, dok u susjednim zemljama i svijetu, jednu ide uz drugo, ili prije drugoga.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.