OSIM IZNIMKI I oni koji imaju dvojno državljanstvo u Hrvatsku ne mogu bez PCR testa

Hrvati bih hrvatska putovnica
Ilustracija / hercegovina.info

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović danas je predstavio novu odluku koja je vezana za prelazak državne granice.

Ona se odnosi i na treće zemlje među kojima je i Bosna i Hercegovina. Svi njezini državljani prilikom ulaska u Hrvatsku moraju predočiti negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati.

To se odnosi i na one koji imaju dvojno državljanstvo.

"Za sve državljane Bosne i Hercegovine vrijedi ova odluka koju je donijela Republika Hrvatska. To se znači odnosi i na one koji imaju dvojno državljanstvo te posjeduju hrvatsku putovnicu, odnosno hrvatske dokumente", rekla je večeras za hercegovina.info glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.

Nešto ranije danas, ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović danas je predstavio novu odluku koja je vezana za prelazak državne granice. O čemu se točno radi, objasnio je na sjednici Vlade.

„Novi prijedlog usklađen je s preporukama Europske unije i sada se veže na europske regije po karti Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Ukratko, najvažnija pravila su da putnici koji dolaze iz zelenih područja EU s obzirom na incidenciju COVID-a 19 ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u Republiku Hrvatsku. Međutim, činjenica je da je u ovom trenutku jedino zeleno područje u EU zapravo otok Fasta u Finskoj. Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati po dolasku u Hrvatsku i biti u samoizolaciji do dospijeća negativnog nalaza“, pojasnio je novu odluku ministar Božinović, detaljno pobrojavši i sustav izuzetaka za kategorije osoba koje ne moraju imati negativan test, kao što su primjerice pogranični i zdravstveni radnici te učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju, uz uvjet da ne borave u Hrvatskoj ili izvan nje duže od 12 sati, pomorci, radnici u sektoru prijevoza, diplomati, osobe koje putuju iz nužnih obiteljskih ili poslovnih razloga, uključujući novinare, putnici u tranzitu i pacijenti koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga."

Što se tiče državljana trećih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, ministar je pojasnio kako oni ne mogu prelaziti preko graničnih prijelaza, osim u slučaju nekoliko iznimki, dok državljani EU koji dolaze iz trećih zemalja granicu mogu prelaziti uz negativni PCR test, osim u slučaju iznimki. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.