ODZVONILO RUŠEVINAMA U CENTRU "Počinje demolicija objekata, kreće se od područja gdje je poginuo mladić"

Radmila Komadina, Grad Mostar, ruševine, Mostar, Hercegovina
Ilustracija

Na temu ruševina koje ovaj grad krase i 30 godina nako rata održao se sastanak u Gradskoj vijećnici Grada Mostara. Na sastanku su bili nazočni gradonačelnik Mario Kordić, glavna savjetnica Radmila Komadina, predstavnici Odjela za urbanizam, predstavnici Službe za nekretnine i predstavnici Javnog pravobraniteljstva Grada Mostara. 

Mostarci koji su se rađali u vrijeme rata danas imaju blizu trideset godina, a grad u kojem žive još nije zaliječio ratne rane. Užim središtem grada još se ne može sigurno proći, budući da za jakih bura prijeti opasnost od obrušavanja brojnih objekata, a za hercegovina.info najavu o rušenju istih komentirala je Radmila Komadina, glavna savjetnica u Gradu Mostaru.

"Na tom sastanku zaključeno je da se počne s pojedinačnim kolektivno-stambenim objektima, a prioritet je dio gdje se dogodio nedavno smrtni slučaj. Tako da će nadležni Odjel za urbanizam i građenje uraditi kopiju katastarskog plana s identifikacijom ovih nekretnina i to na lokaciji gdje je nedavno srušena zgrada i očišćen teren, pa do Ljubljanske banke i devastirani dio do ljekarne"

"Taj dio će Urbanizam uraditi do petka, a nakon toga će dostaviti podatke Službi za nekretnine koja će izvaditi posjedovni listi ZK izvadak navedenih nekretnina kako bi se utvrdilo vlasništvo. Kad se utvrdi vlasništvo, ponovno sjedamo na sastanak vezano za vlasništvo jer je to najvažnije kod devastiranih zgrada jer su neke zgrade nacionalizirane, a neke nisu, dok kod nekih postoje nositelji stanarskog prava. Moramo saslušati sve te vlasnike, odnosno nositelje stanarskih prava i vidjeti što je dalje za činiti", navodi Komadina.

Zasad je u pitanju samo taj potez grada.

"Prvo idemo pojedinačno po zgradama jer ne možemo donijeti zaključak za čitav grad. Najbitnije nam je sagledati vlasništva svih ovih nekretnina", nastavlja.

A ako netko neće da mu se sruši zgrada...

"Ne znam. Ne želim prejudicirati tko je protiv rušenja. Već smo obavijestili kako smo u kontaktu s tri vlasnika koji posjeduje privatne objekte uz prometnicu na Bulevaru i s njima smo razgovarali o narednim aktivnostima. Što se konkretno tiče ta tri objekta, vlasnici imaju obvezu podnijeti zahtjev Odjelu za urbanizam i građenje kako bi im izdali rješenje o demoliciji, a oni moraju priložiti elaborat o demoliciji koja mora sadržavati sve ono što Zakon o građenju propisuje, odnosno kako srušiti postojeću zgradu. Tek tada kada dobijemo rješenje o demoliciji, onda možemo pristupiti rušenju iste, a to će biti vrlo brzo", zaključila je glavna savjetnica u razgovoru najavivši rješavanje ovog, gorućeg pitanja za sigurnost građana.

Podsjećamo, prije otprilike 20 dana u samo središtu grada poginuo je mladić od posljedica urušavanja jedne napuštene i razrušene zgrade koja je samo jedna u nizu od onih u centru što daju razglednicu turistima na samom ulasku ili izlasku iz grada.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.