Od danas više nema rominga za zemlje zapadnog Balkana

Roaming free zona
Ilustracija

Roming između Srbije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije od danas je ukinut.

To znači da će cijene po kojima se razgovaralo, slalo SMS poruke i koristili podaci na mobilnim mrežama u nacionalnom prometu biti identične na ovim područjima

Generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bergu poručila je da je 1. srpanj pocijesni dan za regiju budući da se od danas ukidaju troškovi rominga, što je samo prvi korak u onome što namjeravaju uraditi.

"Ono što smo uspjeli uraditi s cijenama rominga, nadamo se da ćemo uspjeti i s ljudima i gospodarstvenicima na Balkanu. Naporno radimo na otvaranju granica, ukidanju tarifa, povećanju trgovine i to ne samo kada su u pitanju troškovi rominga, već i kada su u pitanju građani tako da mogu putovati i raditi bez ograničenja", rekla je Bregu, podcrtavši da su danas mnogo bliže njihovim zajedničkim ciljevima.

Na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana održanom u Beogradu 4. travnja 2019. godine zapadnobalkanska šestorka potpisala je novi Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga.

"Ne trebam ni govoriti koliko smo mi u Vijeću za regionalnu suradnju ponosni jer smo bili neizostavan dio ove uspješne priče. Svima vam je poznat taj osjećaj. Cijenimo posvećenost svih u ostvarivanju ovog cilja. Od lidera šest ekonomija zapadnog Balkana, Europske komisije, do domaćih regulatornih organa i mobilnih operatera", naglasila je Bregu.

Sporazum je bio postepen proces, ali je koristio svim građanima, jer je samo prijelazno razdoblje donijelo smanjenje troškova rominga u cijeloj regiji do 96 posto, a potom i njihovo potpuno ukidanje 1. srpnja 2021. godine za građane zapadnog Balkana gdje god da putuju unutar regije.

Primjena Sporazuma vodi i korak bliže ka smanjenju cijena rominga između zapadnog Balkana i Europske unije, jer je njegova provedba bila preduvjet za smanjenje troškova rominga s državama članicama EU kroz konkretne i vremenski ograničene mjere.