Počeli razgovori o ukidanju rominga u regiji

Počeli razgovori o ukidanju rominga u regiji
... zapadnog Balkana kako bi se razmatrale mogućnosti oko snižavanja i mogućeg ukidanja tarifa rominga, prvo između zemalja u regiji, a potom i sa zemljama članicama EU.

Nathalie Vandystadt, glasnogovornica komesarke Gabrijel, novinarima je priopćila da je na prvom sastanku od kompanija u regiji zatraženo "da istraže moguće opcije kako bi se smanjili troškovi rominga između zemalja zapadnog Balkana".

- Kompanije su se složile da u narednim tjednima podijele neke od svojih prijedloga Komisiji - naglasila je Vandystadt.

Ovaj susret je u skladu s prioritetima bugarskog predsjedavanja EU koje će posebnu pažnju posvetiti povezivanju na zapadnom Balkanu.

Na samitu EU - zapadni Balkan, koji će biti održan 17. i 18. svibnja u Sofiji, najviše će biti razgovarano o povezivanju.

Najavljena je mogućnost da komesarka Gabrijel na tom sastanku izađe s preliminarnim planom o koracima koje treba preduzeti, a koji bi vodili ka potpunom ukidanju tarifa za roming između regije i EU.

Ukidanje naplate za roming unutar EU, koje je stupilo na snagu u srpnju prošle godine, smatra se jednim od najvećih uspjeha EU u prethodnim godinama.

Proces koji je vodio od smanjenja pa do potpunog ukidanja tarifa unutar EU trajao je više od deset godina, prenosi Radio Slobodna Europa.