Objavite krivce! Tko nam je 'podmetnuo' svinjsku gripu?

U usvojenoj rezoluciji o upravljanju pandemijom H1N1 (svinjska gripa), u kojoj su oštro kritizirali rad Svjetske zdravstvene organizacije, eurospki parlamentarci su zaključili i da je među građanima raširen nepotreban strah, a sve zato jer su se vodili preporukama WHO-a.

"WHO je prije godinu dana donio lošu odluku. Cijeli svijet se bojao da nam dolazi kuga, gora i od pandemije gripe u 1918. godini. Posljedica toga je da su države potrošile milijarde eura na cijepivo koje nije upotrijebljeno niti će ikada biti", rekao je Paul Flynn, britanski parlamentarac koji je vodio istragu Vijeća Europe.

Kako piše Večernjak, parlamentarna skupština VE žali što je WHO odbio objaviti imena svojih članova kao i pripadnika konzultantskih tvrtki koji su sudjelovali u izdavanju preporuka o upravljanju pandemijom H1N1. Mnogi zastupnici sumnjaju da je WHO namjerno, pod pritiskom farmaceutskih tvrtki, precijenio opasnost od pandemije svinjske gripe.

Farmaceutske multinacionalne kompanije su lani samo od prodaje cijepiva za virus H1N1 zaradile između sedam i 10 milijardi eura.

Zastupnicima nije jasno na osnovi kojih kriterija je Svjetska zdravstvena organizacijca uopće i donijela odluku o proglašenju pandemije H1N1. Stoga Vijeće Europe od svojih zemalja članica traži da iskoriste sva sredstva kontrole kako bi osigurali da privatni sektor na izvlači ekstra profit iz uzbune u javnom zdravstvu.

vecernji list