FOTO  Obilježavanje 27. obljetnice stradanja hrvatskih civila i branitelja u Uzdolu

Uzdol
hercegovina.info

Na Uzdolu je 14. rujna 2020. godine obilježena 27. obljetnica zločina nad 29 civila i 12 pripadnika HVO-a.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca kod spomenika na Ceru u organizaciji Treće bojne Uzdol, zatim mimohodom do Memorijalnog centra kod crkve gdje su u 10 i 30 h položeni vijenci i upaljene svijeće. Vijence su položili predstavnici rodbine ubijenih na Uzdolu, izaslanstvo općine Prozor-Rama, Korodinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici OS BiH, HNS-a, izaslanstvo Vlade HNŽ-a i političkih stranaka, prenosi ramski-vjesnik.ba.

U 11 sati misu je predvodio fra Jure Šarčević, provincijal franjevaca kapucina u Republici Hrvatskoj. Misu je pjevao pomlađeni župni zbor fra Stjepan Barišić.

Nakon mise u Memorijalnom centru je izmoljeno opijelo za sve ubijene.

Ratni zločin na Uzdolu su počinili pripadnici Samostalnog prozorskog bataljona Armije BiH pod komandom Envera Buze u ranim jutarnjim satima 14. rujna 1993. godine. Buzi se vodi postupak na Sudu BiH te je u provstupanjskom postupku osuđen na 12 godina po zapovjednoj odgovornosti. Uzdoljani nisu zadovljni ni postupkom ni presudom. Smatraju da je riječ o farsi i da stvarni nalogodovaci i izvršetelji neće nikada biti procesuirani i kažnjeni.