NOVALIĆ O RESPIRATORIMA "Ne može Jelka Miličević raditi svakakve stvari, a biti nevina"

Fadil Novalić, Jelka Miličević , afera respiratori, Vlada FBiH, HDZ BiH, SDA BIH

Tužiteljstvo BiH utvrdilo je da oduzeti mobitel tajnice Vlade FBiH Edite Kalajdžić nije korišten u vremenu kada je deponiran u ovu pravosudnu instituciju, potvrđeno je za „Avaz“.

To je utvrdilo okončano vještačenje i o svemu je obaviješten i Sud BiH.

Kalajdžić je, svjedočeći pred Sudom BiH u nastavku suđenja optuženom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi teškoj 10,5 milijuna KM, kazala da je netko s njenog mobitela, koji je, prema naredbi Suda BiH, privremeno oduzet i deponiran u Tužiteljstvo BiH, pozivao njoj poznate osobe.

"Jednom je moja tajnica u ured unijela telefon koji je zvonio, a bio je moj broj", kazala je Kalajdžić.

No, istraga je pokazala drugačije. Tužiteljstvo BiH je u odvojenom predmetu naredilo vještačenje privremeno oduzetog telefona s ciljem utvrđivanja je li privremeno oduzeti mobilni telefon korišten radi ostvarivanja navedenih poziva.

"Provedenim vještačenjem privremeno oduzetog mobilnog telefona i SIM kartice, a nakon što su pribavljeni i potrebni podaci od operatera telekomunikacija, utvrđeno je da privremeno oduzeti mobilni telefon i SIM kartica nisu korišteni radi ostvarivanja bilo kakvih poziva nakon što su privremeno oduzeti i deponirani u Tužiteljstvo BiH", rečeno je iz Tužiteljstva BiH za “Avaz”.

Nastavak provođenja istražnih radnji

Kalajdžić je saslušavana i tijekom istrage zbog poruka o nabavci respiratora koje je s premijerom te nekadašnjim šefom njegovog ureda Hasanom Ganibegovićem razmjenjivala u Viber grupi GENSEK.

Ali ona je tijekom svjedočenja u više navrata mijenjala iskaz. Jedno je govorila u iskazu tužiteljima, drugo u Sudu BiH. Njena svjedočenja se nisu poklapala. Tužiteljstvo vodi posebnu istragu zbog lažnog svjedočenja.

Pojedine poruke brisane

Tužiteljstvo je tijekom čitanja poruka izdvojilo jednu od 18. ožujka 2020. godine, kada je generalna tajnica Vlade Federacije BiH Edita Kalajdžić poručila Novaliću:

- Šefe, ovaj ugovor treba odmah raskinuti i tražiti povrat para.

Novalić joj odgovara:

- Meni je, bebo, za danas dosta. Kako ćemo poništiti ugovor kad su pare otišle u Kinu?

Tužitelj Džermin Pašić je u više navrata naglasio da su pojedine poruke tijekom komunikacije brisane. U jednoj prepisci Novalić piše: „Brišite poruke.“

U jednoj poruci, koja je nestala nakon što je u medijima procurila afera „Respiratori“, Novalić piše da „Jelka ne može raditi svakakve stvari, a da bude nevina“.