NOVA PRAVILA U Srbiji će policajci na sebi nositi kamere za snimanje vozača, a uvodi se i trajno oduzimanje vozila

Stop palica policija
Ilustracija

Na srpskim cestama od 1. rujna vrijede nova pravila prema kojima bahati i nesavjesni vozači mogu ostati bez automobila, a policajac vas može snimati.

Novi Zakon o sigurnosti prometa (ZOBS) stupa na snagu 1. rujna i donosi brojne promjene na srpskim cestama, na kojima godišnje pogine oko 600 ljudi i taj broj se već godinama ne smanjuje, piše Nova.rs.

Da situacija bude gora, većina stradalih su mladi i radno sposobni ljudi. Izmjena koja će najviše pogoditi vozače, pogotovo one sklone prekršajima, je mogućnost da policija prvo privremeno, a nakon pravomoćne presude i trajno, oduzme vozilo.

Trajno oduzimanje vozila

Po mišljenju većine stručnjaka to je dobra mjera koja bi trebala postići dobre rezultate i u represiji i u prevenciji, što bi trebao biti cilj svakog zakona. Na cestama ima i previše nesavjesnih vozača u dobrim automobilima, koje novčana kazna neće spriječiti da ne ponove djelo.

Sada, ukoliko u roku od dvije godine budu uhvaćeni treći put u prekršaju, policija ima pravo prvo privremeno oduzeti vozilo do pravomoćnosti presude, a ukoliko presuda bude osuđujuća, vozilo ostaje trajno u vlasništvu države. Riječ je o prekršajima kao što su vožnja pod utjecajem alkohola s više od 1,2 promila, odbijanje alkotesta ili testa na droge, prekoračenje brzine za više od 80 km/h van naselja, prekoračenje brzine za više od 70 km/h u naselju, prekoračenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole ili zoni gdje je ograničenje 30 kilometara na sat, prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog prometa.

Također, među teške prekršaje ubraja se i prijevoz djeteta mlađeg od 12 godina na mjestu koje nije predviđeno za sjedenje, prolazak kroz najmanje dva crvena svjetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta, pretjecanje kolone vozila preko neisprekidane (pune) linije, vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije, vožnja tijekom mjere zabrane upravljanja vozilom.

Snimanje vozača

Vozači se ne bi trebali iznenaditi ukoliko im od 1. rujna na ulici priđe policajac s kamerom. Riječ je o uređajima koji će biti pozicionirani na vidnom mjestu, na grudima policijskog službenika i to prikačeni magnetom ili zakačeni na džep uniforme. Policijski službenici bit će u obavezi koristiti je prilikom obavljanja svojih poslova i primjene ovlaštenja.

Policajci koji na svojim uniformama budu nosili ove uređaje bit obavezni obavijestiti građanina da se postupanje prema njemu snima audio i vizualno. Planirano je da kamere budu upaljene cijelo vrijeme, a snimanje počinje tek kada policajac ili policajka dva puta kliknu na tipku koja se nalazi u sredini. Snimanje će trajati sve dok ga policajac ne prekine.

Iz MUP obavještavaju i da će vozači od 1. rujna policajce s ovim uređajima moći susresti na dionici autoceste na području Beograda, a koristit će ih i takozvani presretači.

Pravila za električne romobile

Zakon je prvi put prepoznao i laka električna vozila, odnosno romobile. Novim zakonom ograničena im je brzina, propisana starosna granica za vožnju od 14 godina, a predviđeno je i da vozači imaju zaštitnu opremu. Većina stvari koje vrijede za bicikliste vrijedit će i za vozače električnih romobila, pa je tako predviđeno da voze biciklističkim stazama tamo gdje ih ima, a kolnikom tamo gdje nema biciklističkih staza. Zabranjena je i vožnja više osoba na romobilu.