NORVEŽANI OBJAVILI ZASTRAŠUJUĆE BROJKE Evo koliko je, prema procjeni, dosad poginulo ruskih i ukrajinskih vojnika

Rat Ukrajina Rusija zima

U gotovo godinu dana sukoba u Ukrajini poginulo je i ranjeno blizu 180.000 ljudi u redovima ruske vojske i 100.000 na ukrajinskoj strani, ne računajući 30.000 ubijenih ukrajinskih civila, pokazuje procjena koju je u nedjelju objavio zapovjednik norveških oružanih snaga.

"Ruski gubici su blizu 180.000 poginulih i ranjenih vojnika", izjavio je načelnik glavnog stožera norveških oružanih snaga Eirik Kristoffersen u razgovoru za mrežu TV2, ne navodeći odakle su ti podaci.

Norveška, koja ima granicu s Rusijom, članica je NATO-a od njegova osnutka 1949. "Ukrajinski gubici su vjerojatno više od 100.000 mrtvih i ranjenih. Uz to, Ukrajina ima oko 30.000 poginulih civila u tom strašnom ratu", dodao je norveški general.

Neprovjerljivi podaci

Rusija i Ukrajina već mjesecima nisu objavile pouzdane podatke o svojim gubicima.

U studenom je načelnik združenog stožera američke vojske Mark Milley rekao da ruska vojska ima više od 100.000 mrtvih i ranjenih i da je na ukrajinskoj strani "vjerojatno" slično stanje.

Ti se brojevi ne mogu provjeriti iz neovisnog izvora.

Unatoč teškim gubitcima, "Rusija je kadra nastaviti (ovaj rat) još dugo", rekao je norveški general u nedjelju, uz napomenu da Moskva raspolaže mobilizacijskim i kapacitetima u proizvodnji oružja.

"Najviše zabrinjava hoće li Ukrajina moći zadržati ruske zračne snage izvan rata" pošto ih je sve dosad držala po strani "zahvaljujući svojoj protuzračnoj obrani".

Njemačka odbija poslati tenkove Leopard

U ruskim napadima zadnjih mjeseci uglavnom su korištene rakete dugog dometa. Norveški general je ujedno pozvao da se Ukrajini čim prije pošalju borbeni tenkovi, s čime je dosad najviše otezala Njemačka.

"Budu li tijekom zime prešli u ofenzivu, trebaju im čim prije", rekao je Eirik Kristoffersen za TV2.

Unatoč žurnim pozivima Ukrajine i niza europskih zemalja, Berlin je u petak odbio poslati Kijevu svoje tenkove Leopard. Takve tenkove imaju i neke druge europske zemlje, pa tako i Norveška, ali za njihovu dopremu Ukrajini u načelu je potrebno njemačko odobrenje.