NEZAKONIT BORAVAK Državljanin Bangladeša deportiran iz Bosne i Hercegovine

migranti deportacija
Fena

Služba za poslove sa strancima danas je izvršila postupak prisilnog udaljenja državljanina Bangladeša koji je nezakonito boravio u Bosni i Hercegovini, čime je započela proces prisilnih udaljenja i u Bangladeš, prenosi Fena.

Aktivnost je realizirana nakon uspješno ostvarene suradnje s vlastima Bangladeša koja se odnosila na postupke utvrđivanja identiteta i izdavanja putnih listova, a koja je intenzivirana tijekom posjeta predstavnika nadležnih organa Bangladeša Službi u veljači ove godine.

S Međunarodnog aerodroma Sarajevo realizirano je prisilno udaljenje, a službenici osiguranja i pratnje Službe predmetno lice će pratiti do Bangladeša, gdje će biti predano nadležnim organima. Predmetno lice je prije udaljenja bilo smješteno pod nadzor u Imigracijski centar Službe.

Prisilno udaljenje provedeno je u skladu s EU standardima i procedurama, s obzirom na to da je Služba za poslove sa strancima u ranijem razdoblju, jačajući svoje kapacitete, organizirala obuku za službenike osiguranja i pratnje iz oblasti provođenja prisilnog udaljenja, kako uz podršku FRONTEX-a, tako i uz podršku Joint Coordination Platform (JCP), što će se nastaviti i u narednom razdoblju.

Imajući u vidu da je efikasno upravljanje migracijama važan preduvjet nastavka europskog puta Bosne i Hercegovine, Služba za poslove sa strancima će u narednom razdoblju svoje djelovanje usmjeriti na procese povratka i readmisije kao važnog elementa sveobuhvatne imigracijske politike, priopćeno je iz te službe.