Nezadovoljni članovi sindikata Gradske uprave osnovali dvije podružnice i imaju najmasovniju sindikalnu organizaciju

Gradska vijećnica Mostar
Hercegovina.info

Sindikati vatrogasaca Grada Mostara bogatiji su za dvije nove podružnice čime je ova organizacija postala najmasovnija sindikalna struktura. Naime, veliki broj nezadovoljnih članova napustio je Samostalni sindikat službenika i namještenika Grada Mostara i osnovao podružnice na čijem čelu su Nermin Bašarić i Danijela Glibić.

Novi sindikalni lideri ističu da je sve u skladu sa Statutom Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u Bosni i Hercegovini.

"Marinko Petrić ostaje i dalje na čelu Sindikata vatrogasaca Grada Mostara koji je sada omasovljeniji. Ogroman broj ljudi tijekom proteklih godina, a posebno u zadnje vrijeme istupio je iz Sindikata Gradske uprave jer su bili nezadovoljni te su se pridružili Sindikatu vatrogasaca kroz podružnice 1 i 2. Trenutačno imamo 200-njak članova (uključujući novopridošle) i prema mojim saznanjima najveća smo sindikalna organizacija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji", rekao je Bašarić za hercegovina.info.

Ističu da im se pridružilo preko 100 novih članova koji nisu više vjerovali staroj (matičnoj) organizaciji, a pred njima je puno posla za opravdati dobiveno povjerenje.

"Prije dva dana imali smo osnivačku skupštinu i na njoj su izabrani organi u skladu sa Statum (predsjednici podružnica, sindikalni i nadzorni odbor). Naredni korak će biti zahtjev za reprezentativnost sindikata od strane poslodavca. Prema Zakonu o reprezentativnosti sindikata u BiH to je nama Grad Mostar i odredba je jasna da moramo imati u članstvu 20% udio zaposlenih, a to ispunjavamo i ne vjerujem da će biti problema oko pravne procedure koja bi trebala biti gotova kroz 15 dana", nastavlja.

Gradonačelnik Kordić će u slučaju pregovora s nezadovoljnim sindikalistima nasuprot sebi vjerojatno imati šarolikiju ekipu.

"Uvijek se osniva pregovarački tim u kojemu će biti, ali i ne moraju nužno, članovi navedenih upravljačkih tijela. U sindikalnom vijeću će biti sindikat koji već postoji, kao i 'vatrogasni' sindikat koji je sada pojačan s našim podružnicama. Dakle, jedan standardni zakonski proces", ističe.

Podsjetimo, novi sindikat djelatnici Gradske uprave osnivaju jer nisu zadovoljni radom starog. Plaće se desetljećima nisu pomicale, a i pomoć za smrt člana obitelji ili bolest im je, kako tvrde kasnila. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.