SINDIKALNE MUKE Djelatnici GU Mostar tvrde da ih silom drže u starom sindikatu, a oni žele novi

Vijecnica mostar
Hercegovina.info

Djelatnici Gradske uprave Mostar uskoro će se okupiti u brojnijem sindikatu od postojećeg, no stari im sindikat, prevođen Ivanom Marić, kako tvrde, ne da ispisnice.

Nekolicina njih se obratila našoj redakciji.

"Što je problem da se ljudi ispišu iz Sindikata u kojem više ne žele biti? Dovedeni smo u nezgodnu situaciju jer podnesemo zahtjev za ispis predsjednici Sindikata, službi za financije i načelniku Odjelu za financije, a oni odugovlače s ispisnicama. Načelnik Zubčević neće da primi dopis članova koji žele ispis", naveli su djelatnici Gradske uprave (podaci poznati redakciji).

Među djelatnicima koji se žele ispisati je aktualna i anegdota da se od muža može razvesti, a iz sindikata se ne može ispisati.

Iz Sindikata pak tvrde drugo. Navode da nisu upoznati s nemogućnosti ispisivanja članstva.   

"Pristup u članstvo Samostalnog sindikata je dobrovoljno. Izjava za pristup podnosi se u propisanom pisanom obliku Samostalnom sindikatu putem predsjednika sindikalne organizacije, koji na istu daje suglasnost svojim potpisom i pečatom sindikalne organizacije. U slučaju da predsjednik sindikalne organizacije ne da suglasnost na podnesenu izjavu za članstvo u roku od 30 dana, podnositelj izjave ima pravo da se obrati Upravnom odboru Samostalnog sindikata, putem predsjednika sindikalne organizacije. Odluku o isključenju iz članstva donosi Sindikalni odbor Sindikalne organizacije koji na svojoj prvoj sjednici donosi konačnu odluku. Nismo upoznati sa informacijom koju ste naveli u svom mailu", kazali su iz Sindikalnog odbora Sindikata Gradske uprave Grada Mostara.

Djelatnici Gradske uprave, isti oni koji su se obraćali našoj redakciji pisali su i krovnom sindikatu u Sarajevu.

Iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika FBiH smatraju da ne bi trebalo biti problema pri ispisu.

"Postupak učlanjenja je isti kao postupak iščlanjenja, neophodno je da dostavite dokaz da ste predali zahtjev za iščlanjenje, a jedan primjerak dostaviti Centrali sindikata na znanje", odgovorili su nam iz Sarajeva.

Zakon kaže da članstvo u Samostalnom sindikatu prestaje: smrću člana sindikata, prestankom plaćanja članarine, prestankom radnog odnosa u organu, pisanom izjavom člana sindikata da ne želi biti član, isključenjem iz članstva zbog neredovnog plaćanja članarine, isključenjem zbog namjernog štetnog djelovanja i narušavanja ugleda Samostalnog sindikata.

Novi sindikat djelatnici Gradske uprave osnivaju jer nisu zadovoljni radom starog. Plaće se desetljećima nisu pomicale, a i pomoć za smrt člana obitelji ili bolest im je, kako tvrde kasnila. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.