NEUM Nakon jučerašnjeg podizanja munare na džamiji, inspekcija zapečatila objekt

Neum džamija
Neum.online

Jučer, 13. veljače 2023. godine, u selu Rabrani u Gornjem Hrasnu, u općini Neum, bespravno je postavljena munara na molitveni objekt u ovom selu, javlja Neum.online.

Od prije je poznato da ovaj molitveni prostor u Rabranima postoji, ali i da su na njemu rađeni brojni građevinski radovi bez dozvole, te da je općinska građevinska inspekcija u više navrata iste obustavljala zbog bespravne gradnje, odnosno zbog građenja mimo zakona i bez dozvole. Fotografije koje su stigle na adresu neumoskog portala to i potvrđuju.

Kako bi se i sami uvjerili, novinari su jutros posjetili Rabrane i bili na mjestu gradnje vjerskog objekta u Rabranima, gdje su zatekli zapečaćen objekt od strane građevinske inspekcije Općine Neum.

Neum džamija

FOTO: Neum.online

Iz Službe za graditeljstvo su potvrdili da ovo nije prvi put da se postavlja traka za obustavu radova na ovaj objekt, ali i da se izvođači uporno oglušuju na zakon, skidaju traku i nastavljaju s radovima. Za Neum.online su potvrdili da je molitveni prostor uknjižen, ali da je ovo što je napravljeno daleko od dozvoljenog, te da se radi o još jednom u nizu kršenja zakona.

Načelnik općine Neum, Dragan Jurković kratko je za Neum.online rekao da je inspekcija jutros ponovno zatvorila gradilište u Rabranima koje nije imalo dozvolu. On kaže da je povrijeđen službeni pečat i traka te da će se podnijeti kaznena prijava. Za dalje aktivnosti načelnik Jurković kaže kako očekuje da se uključe nadležne službe, policije i inspekcije te da će se postupiti po zakonu ukoliko se ne ishoduju potrebne dozvole za gradnju.

Neum džamija

FOTO: Neum.online

Jurković je kratko rekao kako se i jutros, kao i nekolika puta do sada, službenim dopisom obratio i Muftiji mostarskom i predsjedniku Islamske zajednice u Stocu u nadi iznalaženja najboljeg rješenja za rješavanje novonastale situacije u okviru zakona.

Na razne spekulacije i medijske navode se nije želio izjasniti, samo je naveo da očekuje postupanje relevantnih tijela po zakonu.