NE MOGU OTIĆI IZ BIH Dobili su posao u inozemstvu, ali ne mogu do potrebne dokumentacije jer Vijeće ministara odgađa sjednice

Papirologija dokumenti ured
Ilustracija

Brojni građani koji žele raditi u inozemstvu trenutno su u problemima. Agencija za rad i zapošljavanje BiH, nakon završenih izbora i preuzimanja mandata generalnog direktora u Skupštini ŽS, apsolutno ne funkcionira. Ako vam treba samo još taj jedan papir nemoguće ga je dobiti jer je i zamjenica direktora na bolovanju.

Iz ove države nemoguće je i otići kada i kako vi to želite. Almir Hadžiefendić iz Gračanice dobio je posao medicinskog radnika u Njemačkoj, ali još uvijek poslodavac čeka na njegov dolazak, piše N1.

"To što se oni, parafraziram, igraju političkih igrica, mene ne zanima, ja nisam politički aktivan. Moji roditelji su obični radnici, brat i ja se trudimo, školovali smo se, ništa nam ova država nije dala. Mi nismo ni politički podobni da dobijemo posao u BiH, predavali smo, bili smo odlični u školi, ali trebamo dati par tisuća za posao. Mi nemamo to niti želimo. Tako funkcionira ovaj sustav i vi ste naravno upoznati. Svi oni će dobiti svoju plaću i naravno da trebaju da je trebaju dobiti, ali trebam i ja dobiti svoj potpis koji će mi omogućiti da idem za boljim životom", rekao je medicinski radnik Almir Hadžiefendić.

Promjenu datuma početka ugovora Almir je već jednom tražio od klinike u Bonu. Strahuje da mu drugi put neće izaći u susret. Direktor u ostavci ne želi obnašati dvije funkcije i ne smatra se odgovornim za nastalu situaciju.

"Kako je zamjenica mogla potpisati kako ste vi rekli plaće, tako je mogla potpisati ovlaštenje pomoćniku direktora koji bi sve te poslove mogao obavljati u istom kapacitetu kao i zamjenica. Ja sam podnio ostavku s određenim datumom, čini mi se 10.11. Sasvim bi bilo apsurdno da potpisujem bilo kakav dokument, a da me Vijeće ministara razriješi s tim datumom. Svi ti dokumenti koje bih ja potpisao pravno ne bi bili valjani", rekao je Muamer Bandić, direktor u ostavci.

Iako je zamjenica direktora potpisala plaće za prošli mjesec, potrebnu dokumentaciju radnicima koji su posao dobili u inozemstvu još uvijek nije. Čeka se odluka Vijeća ministara koje je stavilo ovu točku na dnevni red ako sjednica uopće bude održana.

"Mi radimo normalno do onog trenutka kada ti dokumenti moraju otići izvan agencije. Nama su ruke vezane u ovoj situaciji, u ovom trenutku to nije do nas", rekao je Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Nije ni do građana koji ispaštaju. Prethodne dvije sjednice nisu održane, a iduća je zakazana za sutra. Almiru su odgovorili da im je žao.

"Potvrđujemo primitak vaših mailova, te suosjećamo s vašim problemima kao i s problemima ostalih osoba koje imaju iste i slične probleme. O ishodu navedene sjednice kao i same točke razrješenja ravnatelja Agencije ne možemo znati, ali se nadamo da će vaši problemi ipak biti razriješeni".

Iz Agencije kažu da ih na potpis čeka 25. Kada će konačno moći otići u bolje sustave od ovog saznat će nakon sjednice Vijeća ministara koje nije održalo prethodne dvije, a ne mora ni zakazanu za sutra jer sankcije snositi neće.