NASTAVAK SUĐENJA Cviki dokazivao šizofreniju, vještaci se ne slažu

Suđenje Cviki
Hercegovina.info

U Mostaru na Županijskom sudu danas je nastavljeno iznošenje mišljenja sudskih vještaka pred Sudskim vijećem. Optuženi za ubojstvo Marka Make Radića, 47-godišnji Josip Cvitanović zvani Cviki tijekom suđenja je nastojao dokazati svoja psihičko-mentalna oboljenja, dok su sudski vještaci tvrdili suprotno.

Dr. Nermina Bajramagić, sudska vještakinja, prva je pred Sudom iznosila psihičku procjenu optuženog Cvikija. Obrana je uložila prigovor da su vještaci prepisali izjavu optuženog Cvitanovića iz intervjua s njima, no njihova primjedba je odbijena. Bajramagić je potvrdila kako je dobila naredbu Tužiteljstva za procjenu kognitivnih sposobnosti i psihičkog stanja za vrijeme ubojstva Marka Radića te potvrdila upit tužitelja Željka Reze kako je dobila dovoljno materijala za procjenu stanja.

Ona je nastavila dalje kako su u intervjuu s optuženim Cvikijem navedeni anamnestički podaci u kojima je registriran uredan razvoj, ali da je još u djetinjstvu imao devijacija, a kasnije i traumatska iskustva povezana s ratom. Sinteza vještakinje Bajramagić se svodi na devijaciju mentalnog zdravlja te da je Cviki u više navrata htio naglasiti svoje psihičko stanje, što je kasnije i sam pokazao u daljnjem izvođenju dokaza. Zaključak iskaza je kako se radi o kronično neprilagođenoj osobi s izraženom hipersenzibilnosti i depresivnim ponašanjima te je u pitanju poremećaj nestabilne osobe koja ima sklonost sukoba i nezadovoljstva sa samim sobom.

Semir Kajtaz, branitelj Josipa Cvitanovića pitao je dr. Nerminu što bi to sve značilo za osobu koja ima utvrđen status paralelne paranoidnosti, hipohondrije i šizofrenije. Vještakinja je navela kako se tu, laički, zapravo radi o naglašenosti njegovog psihičkog stanja što su utvrdili analizom rečenica u iskazu. Cvitanović ukoliko ne naglašava svoje psihičko stanje, onda simulira, pojasnila je.

Drugi sudski vještak koji je svjedočio pred Sudom je dugogodišnji vještak i neuropsihijatar, dr. Abdulah Kučukalić. Na zahtjev tužitelja Reze, sudski vještak je potvrdio da optuženi Cvitanović ne boluje od trajne duševne bolesti te da nema organskih duševnih bolesti zbog alkohola ili droge. Dr. Kučukalić se priključio mišljenju kolegice Bajramagić kako je Josip Cvitanović zvani Cviki emocionalno nestabilna osoba koja ima nizak prag tolerancije, a svemu tome ne doprinose osobine sumnjičavosti i manjka empatije u društvenoj sredini te da on kad nešto želi, to želi sad i odmah.

Suđenje Cviki

Sudski vještak je naglasio Cvitanovićevo konfliktno ponašanje od djetinjstva, a također pati od PTSP-a za kojeg ima sve simptome i koji je posljedica ratnih trauma i neposredne opasnosti u ratnim događanjima. 

Zaključak vještaka Kučukalića je da se radilo o srednjem stupnju konflikta optuženog Cvitanovića i ubijenog Radića te je u trenutku ubojstva prag tolerancije prešao taj stupanj i doveo do razdraženosti i impulzivne reakcije i na kraju ubojstva. Za kraj je naveo kako je optuženi osoba teško poremećaja osobnosti i emocionalne nestabilnosti i da je uračunljivost bitno smanjena.

Na upit tužiteljstva o šizofreniji, kao i Cvitanovićevim upornim listanjem nalaza i dokazivanjem svojih psihičkih i mentalnih problema, vještak Abdulah Kučukalić je više puta potvrdio kako nisu registrirali da boluje od šizofrenije ili bolesti nekog psihotičnog karaktera jer je to kronična bolest koja iziskuje bolničko liječenje, što u ovom slučaju nije tako budući da Josip Cvitanović Cviki nikad nije bio hospitaliziran zbog narušenog psihičkog zdravlja te da ne postoje nikakvi razlozi eventualne nesposobnosti za nastavak praćenja sudskog procesa.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.