NAJVJEROJATNIJE Nema odgode, raspisivanje lokalnih izbora 7. svibnja

NAJVJEROJATNIJE Nema odgode, raspisivanje lokalnih izbora 7. svibnja
Ilustracija/Hercegovina.info

Središnje izborno povjerenstvo BiH najvjerojatnije će 7. svibnja raspisati lokalne izbore u BiH. Potvrdio je to za hercegovina.info član SIP-a Vlado Rogić.

Prema njegovim riječima prethodna inicijativa, da se SIP-u kroz izmjene Izbornog zakona omogući odgoda izbora nije naišla na plodno tlo, te se SIP sada fokusirao na drugo temeljno pitanje – neophodna proračunska sredstva za provedbu izbora. SIP-u je za provedbu lokalnih izbora potrebno oko 9 milijuna maraka.

Podsjetimo, Središnje izborno povjerenstvo pisalo je državnom Parlamentu da se u izborni zakon unese pojam „izvanredne okolnosti“, što bi članovima Središnjeg izbornog ozakonilo odgodu izbora. Kako se to nije dogodilo, SIP ide u jedinu zakonski moguću opciju – raspisivanje izbora.

Druga zakonska opcija je, u slučaju da se recimo izbori ne mognu održati u listopadu, da ih se pomakne za mjesec dana.

Inače, članovi SIP-a danas su održali sjednicu u Sarajevu, a u fokusu je bila Informacija o provođenju pripremnih aktivnosti za lokalne izbore 2020. godine, gdje su članovi bili jednoglasni u zahtjevu da im se osiguraju potrebna financijska sredstva za pripremu i provođenje lokalnih izbora 2020. godine.

Financijski problemi s kojima se suočavaju u realizaciji pripremnih aktivnosti za održavanje lokalnih izbora uzrok su činjenice da još uvijek nije usvojen proračun institucija BiH za 2020. godinu u kojem su predviđena ta sredstva. „Za prošle lokalne izbore 2016. godine, sredstva za provođenje izbora su osigurana u prosincu 2015. godine. Za prošle opće izbore 2018. godine, proračun je usvojen u siječnju 2018. godine i onda je SIP BiH bio u mogućnosti blagovremeno krenuti u sve postupke javnih nabavki, objasnila je predsjednica SIP-a BiH Vanja Bjelica-Prutina.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.