LOKALNI IZBORI: SIP u vremenskoj stisci, nema ovlasti da odgodi izbore, a bliži se trenutak raspisivanja

Izbori
Ilustracija / hercegovina.info

Središnje izborno povjerenstvo BiH trenutačno je u svojevrsnoj zamci. Dok zemlje susjedstva i regije zbog pandemije otkazuju izbore, u Bosni i Hercegovini nema zakonskog temelja u Izbornom zakonu BiH da se izbori zbog pandemije odgode.

S druge strane, pritišće vrijeme, pa bi izbore, ako će ih biti, trebalo raspisati početkom svibnja. Tako je Središnje izborno povjerenstvo pisalo državnom Parlamentu da se u izborni zakon unese pojam „izvanredne okolnosti“, što bi članovima Središnjeg izbornog ozakonilo odgodu izbora.

„Trenutačno nema zakonskog temelja da se izbori odgode“, kaže u izjavi za hercegovina.info član SIP-a Vlado Rogić kazavši da je to trenutačno gorući problem.

Ukoliko ne bude pravovremene intervencije, odnosno izmjena Izbornog zakona, SIP-u su ostavljene skučene mogućnosti. Može ići na varijantu da izbore raspiše, pa ih naknadno odgodi, no i tu je postupak nejasan, jer je odgoda moguća neposredno prije izbora i parcijalno.

Upitan hoće li biti lokalnih izbora, ili će oni biti odgođeni, lider SDA Bakir Izetbegović u Dnevniku 2 je rekao kako misli da će biti odgođeni. „Možda za proljeće, možda za jesen iduće godine, ali u ovim uvjetima ne bih rekao da je moguće napraviti valjane izbore“, istaknuo je Izetbegović.

O istome se oglasio i Hrvatski narodni sabor, kazavši da neće podržati rješenja koja nisu u mjerodavnosti SIP-a i protivna su zakonskim temeljima i Ustavu Bosne i Hercegovine.

"Komentirajući održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, HNS smatra kako će, uz ovakve mjere, biti nemoguće zakonski organizirati izbore. Ako uvjeti ne dopuste u zakonski predviđenom roku raspisivanje izbora, stav HNS-a je da se lokalni izbori odgode“, poručili su i iz HNS-a.

Upućen je poziv svim demokratski izabranim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine "na donošenje zakonski utemeljenih odluka i konačnog političkog stajališta o tom pitanju".

Iz Saveza općina i gradova danas su uputili priopćenje za javnost gdje kažu da bi najbolje bilo da se izbori održe 2022. Što će biti u konačnici još se ne zna.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.