FOTO  Nagovarao ju je da dođe u Međugorje, a onda je kleknuo na Brdu ukazanja...

Zaruke Međugorje
Anthony Zubac

Veliki broj hodočasnika sa svih strana svijeta boravi u kolovozu u Međugorju. Nakon Mladifesta koji je održan prvi tjedan u ovom mjesecu, gužve su primjetne i na današnji blagdan Velike Gospe. Neki su se posljednjih dana u ovom mjestu odlučili i za najvažniji korak u životu. Tako su posljednjih dana u Međugorju 'pale' dvije lijepe prosidbe. Sreli smo tako mlade Johna i Carolinu. 

John je svoju djevojku odlučio zaprositi na Brdu ukazanja.

"Bio sam već tri puta u Međugorju. Prvi put prije četiri godine. Jednom prošle godine i onda ovo zadnje putovanje. Prvi put sam došao s tatom kad sam putovao s ruksakom po Europi. Odgojen sam kao katolik, ali tek na tom putovanju, dok sam se penjao na Brdo ukazanja, odlučio sam da želim posvetiti svoj život Blaženoj Majci u Katoličkoj Crkvi. Sve do drugoga dolaska u Međugorje razabirao sam različite načine na koje mogu predati svoj život Bogu. Na tom posljednjem putovanju odlučio sam započeti vezu s Caroline. Počeli smo izlaziti i onda je veza rasla. Odlučio sam je zaprositi u Međugorju jer sam tu naučio živjeti od tame prema svjetlu i tu sam je odlučio voljeti. Osjećao sam da to mora biti ovdje i odabrao sam Brdo ukazanja jer nisam mogao smisliti bolje mjesto nego u Gospinoj prisutnosti", kazao je John za hercegovina.info.

Zaruke Međugorje

Zaruke Međugorje

Caroline je prvi put u Međugorju.

"Slušala sam Johnnyjevu priču i njegovu ljubav prema Međugorju tijekom naše veze i znala sam da je to posebno mjesto koje mi želi pokazati. Dijeliti svoju katoličku vjeru sa svojim suprugom nešto je što sam oduvijek željela, a način na koji Johnny voli Boga i Blaženu Majku nadahnjuje me svaki dan. Moći to podijeliti s njim je blagoslov. Dok mi je pokazivao Međugorje bilo mi je jasno da je ovo selo mjesto ljubavi i vjere. Dok smo se penjali na Brdo ukazanja moleći krunicu, srce mi je brže kucalo dok smo izgovarali svaku molitvu. Kad je kleknuo, osjetila sam samo radost i povjerenje u njega, naš odnos i plan koji Bog ima za naše zvanje. Biti u prisutnosti Naše Gospe kada sam odlučila provesti zauvijek s Johnnyjem bilo je više nego što sam ikada mogla sanjati", rekla nam je pak sretna zaručnica.

Zaruke Međugorje

Zaruke Međugorje

Jednu prosidbu je s javnosti podijelio i svećenik Ivan Dominik Iličić

"Dragi prijatelji parafraziram i ukratko vam prenosim ovo divno svjedočanstvo kojega mi je imao potrebu poslati mladi zaručnik Domagoj. On i njegova djevojka Josipa su vezi godinu dana kroz koju su se duboko povezali, osobito kroz zajedničku molitvu i hodanje u čistoći. Spoznali su oboje da je njihova veza došla do vrhunca hodanja i da je vrijeme za korak dalje iako im je nedostajalo hrabrosti za to. Domagoju se nije bilo lako odlučiti na taj korak jer je još student. Nije planirao još zaručiti svoju djevojku , ali je ovog Mladifesta dobio za to poseban poticaj u duhu i molitvi po Gospinu zagovoru. Kako nije planirao zaruke prije Mladifesta i kako se borio kroz dane provedene u Međugorju s poticajima koje primao u molitvi i sa svojim strahom, odlučio je ipak zadnju večer Mladifesta kupiti prsten. Morao je posuditi novac jer nije ponio toliko novca sa sobom, Gospodin mu je to providio i uspio je  večernjim satima u zadnji sat rada suvenirnica u Međugorju 5. kolovoza, što je ujedno i datum godišnjice njihovog hodanja, kupiti prsten dok je djevojka kupovala neke druge nabožne predmete, ne sluteći da on kupuje prsten u tom trenutku. Nakon toga su se našli i došli ispred crkve gdje se tradicionalno mladi nakon molitvenog večernjeg programa okupljaju na druženje uz duhovne, ali i druge lijepe pjesme. 

May be an image of 7 people, people standing and footwear

Domagoj je odlučio da će tu večer zaprositi Josipu ispred Gospinog kipa u crkvi no tu mu više nije bilo moguće jer je crkva bila zatvorena. Razmišljao je što učiniti i u tom trenutku je ugledao mene s mladima ispred crkve te mi odlučio prići i zamoliti me da ih blagoslovim kao i njihove nabožne predmete. Nakon ugodnog kratkog susreta s njima i blagoslova, te nakon što sam ih već pozdravio i skoro pošao dalje, Domagoj me upitao mogu li blagosloviti još i ovaj prsten. Rekavši to kleknuo je ispred svoje djevojke i držao prsten koji sam u tom trenutku blagoslovio. Njoj je sve u trenutku bilo jasno i poskočila je od radosti, te mu se presretna "bacila" oko vrata i naravno rekla mu svoj da. Nakon toga spontano je započela pjesma Zdravo Kraljice Mira, tako da se Josipu na drugačiji način ispunila želja da zaruke budu povezane s Gospom, a kada sam ih blagoslivljao naravno da sam zazvao na njih na poseban način i njezin zagovor. Mladi hrabri budite i nemojte čekati “sto godina” na brak. Nikad nećete moći sve u životu osigurati. Svaki novi dan zahtjeva predanje u Božje ruke i naš trud, a vaš trud, borba i briga oko mnogih životnih stvari u braku postaje zajednički i puno jači zbog toga, kao i Božji blagoslov koji je po sakramentu braka na osobit način prisutan. Hrabri budite. Bog vas blagoslovio, čuvao i vodio po zagovoru svih svetih i vas učinio svetima", napisao je fra Ivan Dominik Iličić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.