FOTO  Na šetalištu osvanule jaslice u drvetu, a autori su motiv našli u onome što se dogodilo prije 800 godina

Jaslice Mostar

Ususret 800-toj godišnjici osnutka prvih jaslica na svijetu, Franjevački svjetovni red i Frama Mostar, donijeli su Mostaru malene, ponizne i skrovite jaslice u srcu grada, u stablu koje ponosno stoji u središtu blještavoga šetališta.  

„Ako želiš da ovogodišnji Božić proslavimo u Grecciu, požuri se i brižljivo pripravi što ću ti reći. Želio bih obnoviti uspomenu na ono Dijete koje je rođeno u Betlehemu i na njegove potrebe i neprilike, tj. kako je bilo smješteno u jaslice i položeno na slamu u društvu vola i magarca da bi se to moglo tjelesnim očima gledati“, pripovjedi sveti Franjo Asiški bratu Ivanu, čovjeku plemenitu, dobroga glasa a još boljega života.

''Ako zapisa točno, Toma Čelanski u Prvomu životopisu, onda se to zbilo davne 1223. godine. I tako jednostavnom ushićenošću nastadoše, prve jaslice na svijetu u zidinama grada na raskošno zelenome brdu ili kako ga od srca zovemo prvi Betlehem na svijetu – Greccio'', objavio je Franjevački svjetovni red na svojoj Facebook stranici.

Jaslice Mostar

''Čelanski zapisa dalje: „Kad je vidio da je sve pripravljeno, obradovao se. Pripravljene su jaslice, donesena je slama, dovedeni su vol i magarac. Čast se ondje iskazivala jednostavnosti, uzvisivalo se siromaštvo, preporučivala se poniznost, a Greccio kao da postade novi Betlehem.“
Mi franjevci ponosimo se Grecciom. Taj mali gradić odaje tajne naše karizme. Tako dalek, strm, malen, skriven i prirodan. Ponizan u svojoj laganoj raskoši. 
Ususret 800-toj godišnjici osnutka prvih jaslica na svijetu, Franjevački svjetovni red i Frama Mostar, donijeli su našem gradu malene, ponizne i skrovite jaslice u srcu našega grada, u stablu koje ponosno stoji u središtu blještavoga šetališta'', kazali su autori ovih jaslica.

Jaslice Mostar

''Masivno i čvrsto stablo, naizgled tjelesnome oku je u svojoj prirodi ipak šuplje. U mračnu prazninu donijeli smo Dijete Isusa, Mariju i Josipa. Nenapadno. Iskreno. Gorljivošću duha. Onima koji ga traže i slučajnim pogledom prepoznaju, govori da sve praznine ispunja Ljubav!
Neka naš mostarski Greccio bude na radost svim prolaznicima'', zaključuju iz Franjevačkg svjetovnog reda i Frame Mostar.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.