Županijski sud poništio vodnu suglasnosti za mHE na Bunskim kanalima

Bunski kanal
Bunski kanal

Nakon što je Županijski sud u Mostaru poništio odluke o vodnoj suglasnosti za izgradnju minihidroelektrana na Bunskim kanalima Ekološka udruga "Majski cvijet" priopćila je kako se sada može zaključiti da investitor nema valjanu dokumentaciju za izdavanje okolišne dozvole u ponovljenom postupku.

"Ova presuda za nas predstavlja neku vrstu pobjede i uspjeha i daje nam poticaj da ne odustanemo od naše borbe. Posebno ističem da je ovo samo dodatni dokaz da je u ovom slučaju učinjeno niz proceduralnih grešaka te da je iznimno važno da se konačno zabrani izgradnja minihidroelektrana na Bunskim kanalima. U skladu s tim pozivamo Federalno ministarstvo okoliša i turizma da se vodi dosadašnjim činjenicama i dokazima", izjavio je Oliver Arapović iz Ekološke udruge "Majski cvijet".

Iz te udruge podsjećaju da je Kantonalni sud u Sarajevu prošle godine donio presudu kojom se poništava okolišna dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dviju minihidroelektrana na Bunskim kanalima, a investitor je ponovno podnio zahtjev prema Ministarstvu i ponovljeni postupak je u toku.

Iz Ekološke udruge "Majski cvijet" pozvali su Skupštinu HNŽ-a da definira rok za realizaciju zaključka s jedne od posljednjih sjednica Skupštine, kojim se od Vlade HNŽ-a traži preispitivanje dodijeljenih koncesija za izgradnju minihidroelektrana na lokalitetu Bunskih kanala, jer je koncesija dodijeljena nad zaštićenim dijelovima prirode.