FOTO  Zdravstveni djelatnici na ulicama - Nitko od vladajućih im se nije obratio, najavili generalni štrajk

Štrajk upozorenja zdravstveni djelatnici sindikati
hercegovina.info

Zdravstveni djelatnici danas u Mostaru održavaju štrajk upozorenja. Pridržavajući se epidemioloških mjera, pedeset zdravstvenih djelatnika se okupilo na igralištu ispred mostarskog Sveučilišta dok im se na prosvjednoj šetnji do zgrade Vlade HNŽ-a, pridružio i sindikat djelatnika RMC Dr. Safet Mujić. Djelatnici su se s transparentima okupili i ispred SKB Mostar.

Podsjetimo, Sindikati traži potpisivanje novog kolektivnog ugovora i povećanja koeficijenata, koji su u HNŽ-u među najnižima u Federaciji, a o čemu smo u više navrata i pisali. Resorni ministar Goran Opsenica na sve moguće načine kupuje vrijeme, budući da u županijskoj kasi baš i nema novca, ili ima za što ima.

Prosvjedna šetnja prolazi ulicama Stjepana Radića, Bulevar/Hrvatskih branitelja, Kralja Tomislava, Kneza Domagoja i Splitska ulica, a završit će ispred zgrade Vlade HNŽ-a.

Na čelu prosvjedne šetnje su i vozila Hitne pomoći. Građani pljeskom podržavaju prosvjednu šetnju. Prosvjedna šetnja je prošla pored COVID bolnice gdje je na nekoliko minuta stala te pljeskom pozdravila svoje kolege, na čemu su se isti zahvalila s prozora.

Sadržaj se učitava...

Predsjednica skupštine sindikata SKB Mostar, Ana Mišić navela je kako su se djelatnici danas okupili kako bi poslali jasnu i glasnu poruku vladajućima i ministru Opsenici. Opširnije ovdje.

Zdravstvenim djelatnicima se ispred zgrade Vlade HNŽ-a nije obratio nitko od nadležnih. Ministar Opsenica je unatoč trenutnoj situaciji s pandemijom koronavirusa, izjavu dao unutar zidina zgrade Vlade HNŽ-a. Djelatnici su ga pozvali da izađe ispred njih što on nije učinio.

"Ovo dovoljno govori o odnosu ministra zdravstva i premijera prema zdravstvenim djelatnicima. Naš sljedeći korak je generalni štrajk i nećemo im dati mira dok se ne potpiše novi kolektivni ugovor", poručio je Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u zdravstvu.

Predsjednik Sindikata SKB Mostar Ivica Anić naveo je kako vlada ne odgovara na njihove dopise te da često iste moraju slati inspektoru rada: "Barem su danas mogli pokazati dostojanstvo". 

Borba za više od 2600 djelatnika

Reprezentativni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ čini jedanaest Osnovnih organizacija (KB Dr Safet Mujić Mostar, Opća bolnica Konjic, Dom zdravlja Mostar, Dom zdravlja Čapljina, Zavod za javno zdravstvo HNŽ, Dom zdravlja Stari Grad Mostar, Dom zdravlja Jablanica, Dom Zdravlja Stolac Uzunovići, Zavod za javno zdravstvo F/BiH organizacijska jedinica Mostar, Dom Zdravlja Rama, Dom zdravlja Prozor-Šćipe) i zajedno predstavljaju 2600 radnika uposlenih u zdravstvu.

"Bahati odnos ministra zdravstva Gorana Opsenice"

Pismo podrške poslao je i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu u Federaciji te nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu HNŽ-a koji navode kako su zdravstveni djelatnici na ulicama Mostara zbog nepotpisivanja novog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na teritoriju HNŽ i zbog dosadašnjeg bahatog odnosa resornog ministra zdravstva gosp. Gorana Opsenice posebno sektora rada pri Ministarstvu zdravstva i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije prema radnicima zaposlenim u zdravstvu. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.