VRAĆA LI SE SAT NA 45 MINUTA U HNŽ-U “Napravit ćemo generacije koje će nas proklinjati”

Slavko Lauš
hercegovina.info

Dok se u susjednim županijama intenzivno radi na normalizaciji nastavnog procesa i vraćanja školskog sata na 45 minuta, u Hercegovačko-neretvanskoj se ministar o tome ne izjašnjava. Međutim, sindikati iz razgovora s Vladom prenose da bi se u drugom polugodištu u tom smjeru trebalo krenuti i u našoj županiji. 

“Otvoreno sam na tu temu razgovarao s predsjednikom Vlade Nevenkom Hercegom. Dijeli naše mišljenje da se nastava u drugom polugodištu treba normalizirati. Nadati je se da nam stiže i bolje vrijeme što se tiče pandemije, da će biti i manje zaraženih, a nastava se vratiti u kolotečinu, odnosno da spasimo nešto u drugom polugodištu što se može spasiti”, kazao je predsjednik Sindikata učitelja HNŽ Slavko Lauš

Istaknuo je da će normalizacija nastave biti prioritet u radu sindikata. 
“Ovo sad ne vodi ničemu i napravit ćemo generacije koje će nas proklinjati zbog izgubljenog znanja. Znam da je najvažnije zdravlje, ali kakvo će biti i zdravlje ako se djeca ne druže”, ističe Lauš. 

Dodaje da se nada da će u drugom polugodištu školski sat trajati 45 minuta, a da već sad ima škola koje su zakinute, jer bi mogle sasvim normalno raditi.
 “Zašto škole koje nemaju niti jedan odjel preko 18 učenika i u jednoj su smjeni, zašto ta djeca idu 30 minuta, kad mogu normalno održavati sat od 45 minuta. Zašto to njima oduzimamo”, dodaje Lauš koji navodi kako je u njegovoj školi preko 630 učenika, a samo je 6 pozitivnih učenika.

“Dajte onda recite je li škola izvor zaraze ili ne. Ovo sve što su nam djeca u izolaciji je zbog neodgovornosti starijih. Ja to odgovorno tvrdim”, istaknuo je.

Treća tema na koju smo razgovarali sa sindikatom učitelja je standard.
“Tu smo pri kraju u cijeloj Federaciji, a to ne zaslužujemo. U drugom polugodištu ozbiljno ćemo tražiti od Vlade razgovore jer je materijalni položaj učitelja svaki dan sve teži i teži, a troškovi života rastu. Druga situacija gdje smo strašno nezadovoljni je neisplata po pravomoćnim presudama, što je trebalo biti urađeno u lipnju”, zaključuje Lauš u razgovoru za hercegovina.info.

Podsjetimo, u Hercegbosanskoj županiji je upućen prijedlog da se školski sat vrati na 45 minuta, situacija u školama se prati i rješava, a o online nastavi ne razmišlja. Preporuke raznih međunarodnih zdravstvenih institucija, kao i UNICEF-a idu u smjeru normalizacije nastave kao jedine zdrave opcije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.