U HBŽ-u traže da se sat vrati na 45 minuta, a ministar se zalaže za potpunu normalizaciju nastave

Petar Galić ministar obrazovanja HBŽ
Ilustracija hercegovina.info

Hercegbosanska županija se sa pandemijom koronavirusa bori nekako normalno. Upućen je prijedlog da se školski sat vrati na 45 minuta, situacija u školama se prati i rješava, a o online nastavi ne razmišlja. 

Ministar Petar Galić kaže da je trenutačno na području te županije u osnovnim i srednjim školama 16 pozitivnih učenika i 19 pozitivnih djelatnika, dok je 187 učenika i 31  djelatnik u izolaciji. 

„Ako ove epidemiološke podatke usporedimo s onima od prije 7 dana, onda možemo govoriti o smanjenju i broja pozitivnih učenika i djelatnika, ali i smanjenju onih koji su u izolaciji. Ono što treba naglasiti je odgovorno ponašanje svih sudionika u obrazovanju, posebno učenika i  obrazovnih djelatnika, koji su po tko zna koji put pokazali odgovornost prema društvenoj zajednici, organiziranost i marljivost i s toga im se svima zahvaljujem“, ističe ministar Galić. 

Upitan izlazi li virus iz škola, ili pak u škole ulazi ministar kaže da škole nisu izvorište virusa. 

„Moram kazati da smo mi na sastanku ravnateljica i ravnatelja škola, nas iz ministarstva, s predstavnicima epidemiološke službe naše županije kazali kako nas ne očekuje ekspanzija virusa nakon početka škole, prvenstveno zbog odgovornog ponašanja, a naravno i provođenjem mjera koje su nam tada bile naložene. Danas se na sreću iskristalizirao stav kako redovito izvođenje nastave nema alternativu, a također su to i preporuke raznih međunarodnih zdravstvenih institucija, kao i UNICEF-a“, mišljenja je ministar. 

Ministarstvo prosvjete HBŽ nije se skrivalo iza Stožera, nego zajedno s istim donosilo odluke na korist djece. 

„Prije početka škole na kriznom stožeru ministarstva zdravstva zajednički smo donijeli odluku kako ćemo novu školsku godinu započeti 7. rujna i to se na sreću pokazalo ispravno. Nakon određenog vremena i praćenja stanja, neke mjere smo promijenili, povećali smo trajanje sata, dopustili izvođenje nastave tjelesnog odgoja u dvoranama, jer je apsurdno da je nemamo, a djeca nakon nastave idu na kontaktne sportove. Idući tjedan ćemo zajedno s predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo razgovarati oko potpune normalizacije izvođenja redovite nastave, jer koliko god se mi svi trudili oko provođenja i izvođenja online nastave, ona niti u jednom segmentu ne može zamijeniti redovitu nastavu“, zaključio je Galić. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.