Više od 1500 stanara Šantićeve ulice počelo gubiti nadu u obnovu

Muradif Kurtović iz Udruženja raseljenih osoba grada Mostara “Moj dom” kaže kako su stanari ovih zgrada najviše ogorčeni ponašanjem Gradske uprave Grada Mostara, koja je nositelj čitavog projekta. “ Što da Vam kažem, ljudi su previše ogorčeni, a mnogi gube nadu, ja nisam jedan od tih i dalje vjerujem da će se projekt realizirati, iako ide vrlo sporo”, kazao je Kurtović. Po njemu je sramotno ponašanje gradskih službi u ovom projektu prema izvođačima radova koji imaju prostora za malverzacije.

Bezobrazno ponašanje vijećnika

“Svi izvođači su primili po dvije trećine novca za radove, iako je prilikom potpisivanja ugovora dogovoreno da će im biti plaćeno kad završe radove”, ističe Kurtović. Dodaje da svi izvođači imaju rezervne poslove, te da prilikom potpisivanja ugovora nisu regulirani kazneni bodovi za izvođače radova.

Smatra i da je krajnje bezobrazno ponašanje gradskih vijećnika i činjenica da toliko dugo nema gradonačelnika, što također većim dijelom utječe na realizaciju ovog projekta. Kurtović navodi da pored činjenice da Mostar već više od godinu dana nema gradonačelnika, na realizaciju projekta utječu i dugovanja koje prema izvođačima imaju Grad Mostar, Vlada HNŽ-a, RS, te Vlada FBiH. “Nadam se da će se to uskoro riješiti.

Imao sam sastanak s predstavnicima stanara i oni su stvarno razočarani čitavom situacijom”, kazao je Kurtović, dodavši da je Grad Mostar kao nositelj projekta najodgovorniji za činjenicu da se zgrade malo izgrađuju, malo ne izgrađuju i sve tako. U sklopu ovog objekta trebalo bi biti obnovljeno ukupno 450 stambenih jedinica, a na useljavanje u svoje prijeratne domove čeka više od 1500 ljudi.

Radove obustavio novac

Podsjetimo, s odlukom o privremenom financiranju koju je u srpnju nametnuo visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, trebala je ponovno krenuti i obnova svih objekata na razini grada, koji su stagnirali zbog nedostatka financija nastalih zbog neusvajanja gradskog proračuna. Među tim objektima su i porušene zgrade u Ulici Alekse Šantića, na koje otpada najveći broj stambenih jedinica.

Naime, kao što je i najavljeno iz Gradske uprave Mostara, radovi su krenuli odmah nakon usvajanja odluke o privremenom financiranju, ali su trajali vrlo kratko, onoliko koliko su financije dopuštale, odnosno onoliko, koliko je bilo novca na računu Grada. Iz Službe za građenje i obnovu Grada Mostara su naveli da je u 12 zgrada od 25, koliko ih ima na čitavom području Mostara, već završena prva faza radova, te će druga uslijediti odmah nakon osiguravanja novčanih sredstva.

Inače, inicijativa obnove zgrada u Šantićevoj ulici krenula je još prije više od dvije godine od gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, koji je uzeo problem bivših stanara Šantićeve u svoje ruke. Bešlić je tom prilikom naglasio kako će novčana sredstva za realizaciju ove inicijative tražiti od gradskih, županijskih, entitetskih i državnih vlasti.

Piše: Marija Medić