VELIKA POTROŠNJA Nestašice pojedinih lijekova ima i u Mostaru. Za većinu ima alternative, samo za jedan ne

Gradska ljekarna Mostar
Gradska ljekarna Mostar

Europska unija u posljednje vrijeme suočava se s nestašicom lijekova, naročito antibiotika, a sve zbog naglog porasta potražnje za lijekovima zbog širenja respiratornih infekcija, dok farmaceutske industrije nemaju dostatne proizvodne kapacitete. 

Europska agencija za lijekove objavila je tako da je nestašicu antibiotika prijavilo 26 europskih zemalja.

U Hrvatskoj trenutno nedostaje antibiotika koji se najčešće propisuju, poput Klavocina i penicilinskih antibiotika, a povremeno  nedostaje lijekova za tlak i kolesterol.

Kada je riječ o Hercegovini, točnije o Mostaru nestašice pojedinih lijekova ima, no ima i alternative tako da situacija nije zabrinjavajuća kažu za Hercegovina.info iz Gradske ljekarne Mostar.

"Nemamo toliko nestašicu antibiotika, uvijek ima paralela. Ima pojedinih lijekova kojih nedostaje, konkretno Zinnata kojeg nema već neko vrijeme, a liječnici ga propisuju. Ljudi kao što znamo isključivo traže ono što im je liječnik propisao. No, s druge strane imamo Cepax. Zinnat 250 mg je kratko bi na tržištu, no nema ga možda unazad mjesec i pol", kažu nam.

Klavocina ima, no do jednog drugog lijeka ipak se ne može.

"Klavocin je stigao, ali i ako ga nema tu imamo Panklav, Klavomox, Duoclav. Jedini što nema alternativu je fosfomicin, odnosno Monural. Toga je nestašica posljednja dva mjeseca i nemamo trenutno nikakvu mogućnost za nabaviti ga.

Jedan od popularnijih lijekova Tyolhot trenutno ne može do ljekarnih, ne samo kod nas.

"Od ostalih lijekova dogodi se da nema Amlopina, no za njega ima šest ili sedam alternativa na tržištu. Također nestašica je Tyolhota iz razloga što je Poljska zabranila izvoz, no tu imamo Coldrex, Theraflu i ostale lijekove", rekli su iz mostarske Gradske ljekarne za naš portal.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.