FOTO  Prvi put nakon rata ruši se novogradnja, nelegalni šesti kat o kojem smo prvi pisali

Hercegovina.info

U gradu užarenom do usijanja, na 41 stupanj, dok se svi drže debelog hlada događa se ipak - povijesni dan za Mostar. Pristupilo se jedinom zabilježenom poslijeratnom rušenju novogradnje u Mostaru, u kojem je do sada kao pokošena padala samo pokoja kućara ili trafika. 

"Gradonačelnik je odobrio program uklanjanja šestog kata", potvrdila je za hercegovina.info načelnica Odjela za urbanizam i građenje grada Mostara Marina Deronjić, od koje očekujemo detaljnije informacije. 

Naš portal prvi je pisao, identificirao upitne dozvole, te ilegalnost cijelog kata. Nakon našeg pisanja to je na terenu ustanovio i građevinski inspektor Nebojša Šarić. 

Naime, ilegalnost šestog kata inspekcija je utvrdila koncem 2019., dajući rok investitoru od 60 dana da ga ili sruši, ili legalizira. 60 dana se pretvorilo u godinu i pol kupovanja vremena investitorima, od strane bivšeg gradonačelnika i Odjela za urbanizam. Tko je i što radio, skrivao, prolongirao, nakon godinu i pol dana mnogo se jasnije vidi. Bespravna gradnja na Brijegu predmet je i u Tužiteljstvu HNŽ, a evo podsjećanja kako je sve teklo.

2019.

Početkom 2019. na Bijelom Brijegu, na temeljima trošne kućice počinje se graditi zgrada. Stanari u prvi mah nemaju primjedbi. Ubrzo uviđaju da će se njihov život pretvoriti u pakao, te da novi objekt debelo izlazi iz gabarita, a ima i kat viška. Iz Gradske uprave Mostara, koju predvodi Ljubo Bešlić tvrde nam da je sve uredno, da se novi objekt lijepo uklapa u okruženje i sve je “zakonito”. Onda nam objašnjavaju propise, odnosno kako su zaobilazili propise, odnosno da se ovoliki objekat mogao izgraditi pod pojmom rekonstrukcije, dogradnje i nadziđivanja".

Nakon naših članaka tadašnji voditelj Službe za inspekcijske poslove Hilmo Đidelija na teren je poslao inspektore. Postupajući inspektor Nebojša Šarić u izjavi za hercegovina.info potvrdio je da investitor Joks nema dozvolu za šesti kat, te da su radovi tamo obustavljeni. Investitor ima rok od 60 dana da se prilagodi odobrenom projektu ili izvrši njegove izmjene i dobije dozvolu za već izgrađeno. Upitan je li bilo drugih nepravilnosti, Šarić kaže da nije, premda zgrada debelo izlazi i iz gabarita. Zbog ostalih nepravilnosti koje nije utvrdio i njega stanari uključuju u kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Ljube Bešlića i šefa Službe za građevinske propise Zdravka Čuljka. 

2020.

SIJEČANJ

Stanari čak 67 stanova i kuća na Bijelom brijegu u siječnju potpisuju peticiju protiv izgradnje u naselju, te ju šalju na sve relevantne adrese, što jedini objavljujemo, Potpisnici peticije isključivo odgovornim smatraju Odjel za urbanizam i građenje, odnosno Službu za građevinske propise, koja pod opisom „intervencija, rekonstrukcija, dogradnja i nadziđivanje“ izdala dozvolu za najveću zgradu na Bijelom brijegu, na mjestu prizemnice. Potpisnici peticije smatraju da je njihovo naselje ionako prenapučeno, da su im ugrožena temeljna ljudska prava i privatnost. Peticija pokriva i zgradu koja je tek u planu izgradnje, budući da su navedene čestice zgrade koja je izgrađena, ali i onu koja čeka dozvolu. Bune se protiv izgrađenog objekta, ali i novog koji je tek u planu. Nakon što su utvrdili da u njihovu naselju uopće, prema postojećim planovima i propisima uopće nije smjelo biti zgrade, te da je gradonačelnik prekršio vlastite propise i planove izdajući dozvole za gradnju na ovom lokalitetu stanari angažiraju odvjetnika. Izdavanje dozvole za gradnju objekta od pet katova na mjestu individualnog stambenog objekta, teži je prijestup Odjela za urbanizam grada Mostara, pa stanari traže uključenje u postupak izdavanja dozvola, iz kojeg su protuzakonito isključeni.

LIPANJ

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ-a traži dokumentaciju oko zgrade na Bijelom Brijegu. Nakon nekoliko urgencija i uključenja inspekcije istu dobiva. U lipnju 2020. nalaže Gradskoj upravi da pokrene upravni postupak.

RUJAN

Stanari podnose kaznenu prijavu protiv mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, šefa Službe za građevinske propise Zdravka Čuljka, te urbanističko-građevinskog inspektora Nebojše Šarića, zbog ilegalne gradnje u svom naselju, koja ni nakon svih zakonski raspoloživih aktivnosti nije zaustavljena. Isto su potvrdili i u priopćenju za javnost koje su poslali svim medijima. Odbija se traženje stanara da se uključe u postupak uz obrazloženje da nisu neposredni susjedi. Oni se putem odvjetničkog ureda žale. O problematici ilegalne izgradnje uvelike se govori i u predizbornoj kampanji, te je to tema i političkih sučeljavanja.

2021.

Odjel za urbanizam Grada Mostara, preciznije šef službe za građevinske propise Zdravko Čuljak tri mjeseca u ladici skriva žalbu stanara Bijelog Brijega, navodeći pandemiju kao razlog da ju još uvijek nije uručio na susjedna vrata Ministastva graditeljstva i prostornog uređenja. Njegov nadređeni u svim djelovanjima oko Bijelog Brijega odlazi na transplantaciju srca u Zagreb, a na njegovo mjesto dolazi gradonačelnik Mario Kordić. Ubrzo organizira susret sa stanarima, te se upoznaje s naslijeđenom problematikom. Međutim, u ključnim odjelima ostaje stari kadar, te i dalje sve po pitanju bespravne zgradnje na Bijelom Brijegu odvija tromo i sporo, frustrirajuće za stanare. 

Stanari podnnose zahtjev za rušenje šestog kata, Odjel za urbanizam donosi rješenje kojim se odbija njegova legalizacija, a investitor zadnji dan koristi pravo žalbe, te kupuje dodatno vrijeme i odgađa konačno rušenje, kojem se sada i pristupilo. Mali je ovo korak za čovječanstvo, no ipak veliki za Mostar, nekoć jedan od najljepših gradova bivše Jugoslavije, danas ozbiljno naružen urbicidom. 

Hercegovina.info

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.