UPOZORENJE Počinje izborna kampanja za lokalne izbore u Mostaru

Nevrijeme u Mostaru
Hercegovina.info

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljediu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2020. u Gradu Mostaru, koji će biti održani u nedjelju, 20. prosinca, danas službeno počinje izborna kampanja i traje do 19. prosinca do 7.00 sati kada počinje izborna šutnja.

Lokalni izbori u gradu na Neretvi su posljednji put održani prije 12 godina, odnosno 2008. godine.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine odlučilo je da se u tom gradu izbori održe 20. prosinca ove godine kada bi Mostar trebao dobiti novo Gradsko vijeće Grada Mostara, koje je raspušteno  2012. godine, od kada je vlast u rukama administracije na čelu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem.

Mostarci će tada birati 35 gradskih vijećnika iz šest izbornih jedinica i s posebne jedinstvene liste, a izabrani će potom odlučivati tko će biti gradonačelnik.

Izbori za Gradsko vijeće Mostara održat će se po novim pravilima i u skladu s izmjenama izbornog zakona koje je početkom srpnja usvojio Parlament BiH.

Usvajanju je prethodio međustranački dogovor HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA), ali i pritisak međunarodne zajednice, kao i presude Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.