UKLONJEN KIOSK ISPRED SKB Bolnica im isključila struju, ali i naplaćivala najamninu nakon isteka ugovora. Na njihovo mjesto dolazi novi vlasnik

SKB Mostar
hercegovina.info

Prije nekoliko dana iz kruga Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar uklonjen je svima dobro poznati kiosk u kojem su osnovne stvari kupovali pacijenti, ali i oni koji bi im dolazili u posjetu. Kako smo doznali od strane SKB Mostar kiosku je bez ikakve najave 6. prosinca isključena električna energija te su vlasnici bili primorani zatvoriti ga.

Hercegovina.info još 17. siječnja poslala je upit SKB Mostar zbog čega je došlo do isključivanja električne energije, no odgovor nismo dobili.

Dobili smo zato odgovor od tvrtke Inovine u čijem je vlasništvu kiosk, a koji su ugovor sa SKB Mostar na tri godine potpisali 1. travnja 2019. godine.

"Društvo iNovine BH d.o.o. je sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar kao zakupac, zaključilo Ugovor o zakupu, na period od tri godine, i to od 01.04.2019. godine. Predmet Ugovora bila je bolnička površina – zemljište koje se nalazi ispred Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, na adresi Bijeli Brijeg bb, koje je Društvo kao zakupac koristilo za obavljanje svoje djelatnosti maloprodaje", kažu.

Zakup su plaćali kako kažu i nakon isteka ugovora.

"Nakon proteka vremenskog razdoblja na koji je ugovor zaključen, društvo kao zakupac je nastavilo upotrebljavati predmet zakupa i uredno plaćati zakupninu, a zakupodavac se tomu nije protivio, što znači da je shodno odredbama Zakona o obligacijskim odnosima, ugovor prešutno produžen, i to na neodređeni rok trajanja", ističu iz Inovine.

Obavijest o okončanju davanja u zakup kao poklon za svetog Nikolu.

SKB Mostar

"Bez ikakve prethodne obavijesti i naznake, društvo je dana 06.12.2022. godine, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar primilo bbavijest u kojoj je navedeno kako je okončan postupak davanja u zakup dijela površine Sveučilišne kliničke bolnice Mostar koja je predmet ugovora o zakupu zaključenog s društvom, i kako sa danom 29.11.2022. godine prestaje važiti Ugovor o zakupu. Sama obavijest Sveučilišne kliničke Bolnice kojom se raskida ugovor potvrđuje gore navedenu činjenicu da je ugovor u smislu Zakona o obligacijskim odnosima prećutno obnovljen. Ovakvo postupanje bolnice, može se okarakterizirati kao neuobičajeno, uzevši u obzir da prije raspisivanja poziva kao dugogodišnji zakupci ni o čemu nismo bili obaviješteni, a i sam poziv protivno pravilima koja važe za objavljivanje javnih oglasa, bio je objavljen samo na web stranici bolnice, i niti u jednom dnevnom listu ili drugom sličnom mediju informiranja", dodaju.

Isključenje struje i novi ponuđač.

"Društvo je Sveučiličnoj kliničkoj bolnici Mostar zatim uputilo dopis u kojem je zahtijevalo poništenje navedenog poziva, međutim prije odgovora uslijedila je obavijest o isključenju struje, što je bio jasan znak da društvo mora ukloniti svoj objekat. Nakon toga, bolnica je dostavila odgovor na naš zahtjev za poništenje poziva, u kojem je navedeno kako je po njima poziv bio transparentan jer je upućen na tri adrese zahtjev za dostavu ponude (nije navedeno koje adrese su u pitanju), te dodatno na web stranici bolnice, kako su zaprimili tri ponude te kako je sa novim, najboljim ponuđačem već zaključen novi ugovor o zakupu. Činjenica da su zaprimljene tri ponude (a dostavljena tri zahtjeva za dostavu ponude) potvrđuje našu konstataciju da objava na službenoj stranici bolnice (koja ima jako mali doseg) ne može zadovoljiti kriterij javnosti", ističu.

Nakon zaprimanja predmetnog odgovora Društvo se ponovno obratilo SKB-u sa ponovnim zahtjevom za poništenje Javnog poziva jer sam odgovor SKB-a otvara niz pitanja:

Je li poštovana procedura propisana propisana relevantnim propisima (odobrenje nadležnih organa) u smislu donošenja Odluke o raspisivanju javnog oglasa ?

Koji organ je donio odluku o dostavi zahtjeva za dostavu ponude na tri adrese i kojim kriterijima je izvršio selekciju predmetnih adresa?

Zašto Javni oglas u cilju poštivanja načela javnosti nije objavljen u nekom od dnevnih listova?

Kako je moguće da Društvo iNovine BH d.o.o. kao najveći maloprodajni lanac u Bosni i Hercegovini i postojeći dugogodišnji korisnik lokacije nije „selektiran“ kao potencijalni ponuđač?

Tko će na mjesto kioska Inovina ostaje nam za vidjeti. Obavijesti i odgovora o tome od strane SKB Mostar za sada još uvijek nema. Nakon odgovora Inovina za naš portal postavlja se i najvažnije pitanje, a to je kako je SKB Mostar naplaćivala zakup nakon isteka ugovora koji je istekao 1. travnja 2022. godine.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.