VIDEO  Udruženje građana iz Mostara podijelilo 70 tisuća obroka

Udruženje građana "Zajedno za naš grad" iz Mostara koje je pomoglo na stotine obitelji kako u Mostaru, tako i širom BiH i koje svakodnevno brine o desetinama starih i bolesnih, proslavilo je šesti rođendan.

Fokus djelovanja Udruženja je humanitarni rad, a u svojoj misiji, kako ističu, nisu posustali ni u vrijeme pandemije covid-19.

- Nema grada u BiH u kojem nismo zastupljeni i u kojem ne znaju za nas. Skupljali smo novac za liječenje bolesnih, pomagali socijalno ugrožene, samohrane majke, stanovništvo pogođeno poplavama i potresima, a prije nešto više od dvije godine odlučili smo otvoriti svoju kuhinju koju financiraju dobri ljudi, firme koje imaju socijalni osjećaj za ugrožene i naša dijaspora. Ona funkcionira na način koji do sada u Mostaru nikada nije bio, a to je topli obrok na kućni prag. Znači, starijim samcima nosimo obroke, a za vrijeme lockdowna nosili smo navečer, da nitko ne zna, i 'diskretne obroke' ljudima koji su ostali bez posla - kazao je osnivač i predsjednik Udruženja "Zajedno za naš grad" Nermin Mehić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je dodao, za taj projekt pod nazivom "Niste sami" mjesečno im je potrebno oko 8.000 maraka, a provode ga već 27 mjeseci i do sada su podijelili oko 70 tisuća obroka. 

- Dijelimo obroke od Konjica do Mostara. Nekada ih je dnevno 90, a nekada i 140. Pakujemo ih u posebne aluminijske posude koje nas same mjesečno koštaju od 800 do 1.000 maraka. To su pravi domaći obroci i ono što bi sebi, to pravimo i njima. Uz pomoć prijatelja iz humanitarne organizacije iz Atlante (SAD) kupili smo vozilo s termoklimom koje ima ugrađen frižider kako se obroci ne bi pokvarili na ljetnim vrućinama - pojašnjava Mehić.

Osim toga, nerijetko plaćaju i struju starijima, vode brigu o njima, a zahvaljujući pomoći članova zatvorene Facebook grupe "Zajedno za naš grad" koja je oformljena prije udruženja, svake godine podijele i stipendije za nekoliko socijalno ugroženih studenata, piše Fena.

- Svi stipendisti potpišu ugovor o volontiranju dvadeset sati mjesečno tako što idu na podjelu hrane s vozačem - kazao je Mehić. 

Dodaje kako novac troše isključivo za potrebe građana, ali da svake godine za rođendan Udruženja nastoje nekim skromnim poklonom darovati i Grad Mostar.

- Ranije smo u Dječjem domu renovirali česmu, a ovaj put smo odlučili da na jednom autobusom stajalištu koje se nalazi blizu prostorija Udruženja postavimo klupu s cvijećem i korpu za smeće. Htjeli smo uraditi nešto skromno ali efikasno i to je naš poklon građanima. Ovo je prva klupa koju smo donirali, a nadamo se na će ih ubuduće biti još - poručio je predsjednik Udruženja.

Osim djelovanja u BiH, Udruženje je prije par godina uputilo pomoć i sirijskim izbjeglicama u Beogradu, Burkini Faso, jednoj od najsiromašnijih afričkih zemalja, kao i albanskom i hrvatskom stanovništvu koje je pogođeno zemljotresom.

Mehić podsjeća kako je iza Udruženja i mnogo humanitarnih akcija koje su omogućile da bolesnici s teškim dijagnozama otputuju na liječenje u Zagreb, Istanbul i druge centre.

Govoreći o budućim aktivnostima, istakao je kako njihovi volonteri ovog tjedna kreću sa sadnjom krumpira, a zemlju na Blidinju ustupit će im jedan od donatora.

- Direktor domova za stara i iznemogle osobe Jure Bašić ustupit će nam mašineriju i deset duluma zemlje na Blidinju na kojoj će naši volonteri posaditi krumpir. To je također jedna lijepa gesta - ocjenjuje Mehić.

Rad Udruženja prepoznali su i brojni građani koji svojim pozivom na broj telefona 17 015 doniraju po 2 marke. 

Iz spomenutog udruženja pozvali su sve one koji imaju mogućnosti i osjećaja za starije, nemoćne i bolesne da podrže njihov rad i pomognu na bilo koji način.