U Mostaru jedno dijete u bolnici zbog svinjske gripe

Prema riječima dr. Ive Curića, predsjednika mobilnog tima za praćenje virusa gripe A (H1N1), na području ove županije navedeno dijete je dobro, stabilnog zdravstvenog stanja i za vrijeme blagdana će najvjerojatnije biti pušteno kući.

Bolest velikih brojeva

Svi prisutni članovi mobilnog tima su istaknuli da još uvijek nema razloga za paniku kada je u pitanju novi virus budući da isti za sada još uvijek nije mutirao, te se liječi standardnom terapijom i uzimanjem većih količina tekućine.

''U slučaju sumnje na oboljenje od ovog virusa, ne tražite Tamiflu, jer se ona koristi samo za teže oblike oboljenja'', ističe Curić. Prema njegovim riječima, kroz stalni nadzor je primijećeno da se u ovom vremenskom razdoblju tzv. akutne - respitatorne - infektivne bolesti u koje spada i gripa, u porastu. Naglašava i da se za sada klinička slika nove gripe nikako ne razlikuje od kliničke slike gripe koja se javlja svake godine.

''Svaka gripa izaziva veliki broj oboljelih, tako da od nje svake godine oboljeva na tisuće ljudi. Međutim, za sada je primijećeno da ovaj novi virus gripe za razliku od prijašnjih češće napada mlađu populaciju'', kazao je Curić. Ističe da se za vrijeme svake sezone od tzv. sezonske gripe, primjerice u Hrvatskoj, umre oko 4 do 10 tisuća ljudi.

Djeca sklonija oboljenju

I ravnatelj mostarskog Doma zdravlja, epidemiolog Davor Pehar je potvrdio da je do sada primijećeno da od novog virusa gripe A (H1N1) oboljevaju uglavnom djeca školske dobi. Dodaje da se za sada kod svih slučajeva radilo o blagoj kliničkoj slici, te da nema razloga za paniku. Nitko od prisutnih nije mogao reći točan broj osoba koji su se na prostoru ove županije, ali i cijele zemlje do sada zarazile ovim virusom.

''O tom broju ne može nitko govoriti budući da je virus prisutan te da mu vremenske prilike pogoduju. Imamo opravdan razlog vjerovati da je oboljelih mnogo više nego je to prijavljeno. Naime, neki od njih se zbog blažih simptoma vjerojatno nisu ni javljali liječniku'', smatra Pehar. Prilikom konferencije istaknuto je da je ova županija spremna za liječenje većeg broja oboljelih. Inače, kada je u pitanju cjepivo protiv gripe A (H1N1), Federacija je naručila ukupno 30 tisuća doza cjepiva, piše Dnevni list.