U drugom krugu ponovno Kordić i Guzin, glasovanje bez predstavnika SDP-a i PMP-a

Mario Kordić i Zlatko Guzin ponovno su ušli u drugi krug izbora za gradonačelnika. Kordić je dobio 14 glasova, Guzin 12, a Irma Baralija dva glasa dok su dva listića bila nevažeća što u prijevodu znači da u drugi krug ulaze kandidati HDZ-a BIH i Koalicije za Mostar. Glasovalo se bez predstavnika SDP-a i PMP-a. Drugi krug se neće održati danas već u petak 12. veljače, u 15:30 sati. Dolazak je najavila i Boška Ćavar koja je do sada opravdano zbog bolesti bila odsutna.

No vratimo se malo unazad. U mostarskoj Gradskoj vijećnici danas se održalo tajno glasovanje za novog gradonačelnika Mostara. Naime, nakon što su vijećnici danas prihvatili upute Visokog predstavnika Valenina Inzka, prema kojima bi prvi krug trebalo ponoviti s obzirom da je protustatutarno održan javno, isti su donijeli zajednički zaključak koji su prihvatili svi (35) vijećnici.

Prema navedenom zaključku, poništen je prvi krug glasovanja za gradonačelnika održan u petak, 05.02.2020. godine te je formirano povjerenstvo za izbor gradonačelnika koje će činiti predstavnici klubova vijećnika te tajnica Vijeća Marija Soldo. Istovremeno, kandidature Irme Baralije, Marija Kordića te Zlatka Guzina ostale su validne, s tim da je prema ovom zaključku, bilo dopušteno priključivanje novih kandidata u izbor za gradonačelnika.

PMP predložila Zalihića pa zajedno napustili sjednicu

Prva mostarska partija je predložila SDP-ovog Armana Zalihića kao kandidata za gradonačelnika Mostara, koji je istu prihvatio. Podsjetimo, BH Blok i PMP do sada nisu mogli naći zajednički jezik s obzirom da PMP nije podržavao Irmu Baraliju kao kandidatkinju, ali ni Zlatka Guzina. 

Pravi cirkus u vijećnici je nastao kada je Arman Zalihić zatražio prekidanje sjednice te dodatnih pet dana kako bi prikupio većinu i postao novi prvi čovjek Mostara. Smatrao je kako jedini može srušiti Kordića jer bi u omjeru 17:17 bio mlađi kandidat, čime bi mu pripala ova funkcija:

"Prva Mostarska Partija je mene nominirala za gradonačelnika i ja sam to prihvatio. U proteklim danima smo vidjeli da ja imam podršku PMP-a, SDP-a, a vjerujem na kraju i Naše stranke i da možemo ući u taj proces sa sedam glasova. U tom trenutku iz Koalicije za Mostar jasno znaju, već na prošloj sjednici, da gospodin Milivojević daje podršku gospodinu Kordiću, dok je jedna vijećnica ranije izjavila kako će biti suzdržana. Tako da ako Koalicija za Mostar iznese proces kako je započela u drugi ili treći krug, već sada znaju da će oni i gospodin Guzin izgubiti. Pa i da svi ostali podržimo Guzina, rezultat bi bio 17:17 i gradonačelnik bi bio Kordić zato što pobjeđuje mlađi", rekao je Zalihić.

Kvorum je tu - 30 vijećnika bira novog gradonačelnika

Gradsko Vijeće Grada Mostara je odluku o još jednoj odgodi odlučno odbilo nakon čega su članovi SDP-a, uključujuči i Zalihića, te PMP-a napustili sjednicu. Zanimljivo je kako ovaj potez nisu podržali koalicijski partneri SDP-a unutar BH Bloka, oni iz Naše stranke. Njihovi predstavnici su ostali na sjednici.

Uslijedila je poduža stanka nakon koje je sjednica nastavljena s obzirom da je Vijeće imao dvotrećinski kvorum te se s 30 vijećnika ušlo u prvi krug tajnog glasovanja za novog gradonačelnika.

U drugi krug ušli Kordić i Guzin

Nakon prvog kruga tajnog glasovanja za novog gradonačelnika Mostara, Mario Kordić je dobio 14 glasova, Zlatko Guzin 12, a Irma Baralija dva glasa dok su dva listića bila nevažeća što u prijevodu znači da u drugi krug ulaze kandidati HDZ-a BIH i Koalicije za Mostar.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.