PMP I SDP NAPUSTILI SJEDNICU Zalihić: Jedini mogu pobijediti Kordića

Arman Zalihić njegov SDP te vijećnici Prve Mostarske Partije napustili su sjednicu Gradskog vijeća Mostara iz razloga što im nije odobrena odgoda od pet dana.

Naime, na nastavljenoj sjednici Gradskog vijeća Mostara danas je poništen prvi krug glasovanja za gradonačelnika Mostara te su stvari vraćene na početak. Za razliku od prošle sjednice sada za mjesto gradonačelnika konkuriraju četiri vijećnika, a to su: dr. Mario Kordić, dr. Zlatko Guzin, Irma Baralaija te kao novi kandidat Arman Zalihić iz SDP-a.

No, Zahilić je prije nekoliko trenutaka napustio sjednicu Gradskog vijeća. U stanci prije napuštanja iste Zalihić je izašao pred novinare. 

"Prva Mostarska Partija je mene nominirala za gradonačelnika i ja sam to prihvatio iz sljedećih razloga. U proteklim danima smo vidjeli da ja imam podršku PMP-a, SDP-a, a vjerujem na kraju i Naše Stranke i da možemo ući u taj proces sa sedam glasova. U tom trenutku iz Koalicije za Mostar jasno znaju, već na prošloj sjednici, da gospodin Milivojević daje podršku gospodinu Kordiću, dok je jedna vijećnica ranije izjavila kako će biti suzdržana. Tako da ako Koalicija za Mostar iznese proces kako je započela u drugi ili treći krug, već sada znaju da će oni i gospodin Guzin izgubiti. Pa i da svi ostali podržimo Guzina rezultat bi bio 17:17 i gradonačelnik bi bio Kordić zato što pobjeđuje mlađi", rekao je Zalihić.

Zalihić je dodao kako jedini može pobijediti Kordića, a pojasnio je i kako.

"Iz tog razloga shvatili smo da sam ja jedini kandidat koji može pobijediti Kordića, budući da imamo sedam ruku i sada je na Koaliciji da bira. Znači mi u prvom krugu imamo treći krug. Koalicija za Mostar sada mora izabrati je li joj važnija jedna funkcija gradonačelnika grada Mostara ili interesi države Bosne i Hercegovine i grada Mostara. Sada imamo jednu jasnu situaciju. Ukoliko žele imati gradonačelnika iz HDZ-a i ukoliko ima nekih dogovora, a ja se nadam da nema, istrajat će na tome da guraju gospodina Zlatka Guzina u drugi krug i treći krug, a znaju unaprijed da nema dovoljnu podršku da pobijedi gospodina Kordića. U skladu s tim mi ćemo tražiti odgodu glasovanja od pet dana da bi se konzultirali i pokušali skupiti podršku i da napravimo većinu od 18 ruku u Gradskom vijeću Mostara kako HDZ nakon svih ovih godina ne bi imao gradonačelnika. To je jedina matematička formula. Ukoliko ta vijećnica i dalje ostane suzdržana ja bih pobijedio i kod 17:17 gospodina Kordića", dodao je.

Irma Baralija je odustala. 

"Zato mi trebaju konzultacije od pet dana i zato ću tražiti podršku da skupim 17 ili 18 ruku. Evidentno je da je PMP posljednjih dana imao stavove kakve jeste i gospođa Baralija je ispala maksimalno korektna u stanci. Rekla je ukoliko ne daju nove kandidature i ako moraju ostati stari kandidati, da se ja kandidiram i da tražimo pauzu da konzultiramo i s Koalicijom za Mostar i s Našom strankom i s PMP, a iako treba s HDZ-om, te dodao kako Gradsko vijeće ostaje isto.

"Ukoliko budem izabran za gradonačelnika Mostara, Gradsko vijeće ostaje isto, za to se već glasovalo."

Koalicija za Mostar u slučaju njegova izbora bila gubitnik.

"Prekinuti katastrofalno stanje u Mostaru je važnije od toga tko će biti predsjednik Vijeća. Mislim da je svima u interesu kojima je Mostar u srcu da se prekine ova priča i da dobijemo napokon gradonačelnika koji će povesti Mostar u bolje sutra jer prije svega treba rješavati lokalne probleme. Mislim da to nije čovjek iz HDZ-a. Nadam se da će shvatiti ovi u Koaliciji za Mostar,  da ćemo razgovarati u idućih pet dana i doći do rješenja."

Prije ulaska u Vijećnicu Zalihić je rekao:

"Ako ne pristanu na odgodu mi ćemo napustiti sjednicu, jer Koalicija za Mostar je posljednji put tražila stanku i dobila ju je za konzultacije kako bi osigurala većinu u prvom krugu i pobijedila. Dobili smo pauzu od pet dana, tako da i ja tražim istu stvar."

Odgodu nije dobio te je demonstrativno napustio sjednicu kao i PMP te SDP. Na sjednici je tako prisutno 29 vijećnika te Boška Ćavar s kojom se komunicira putem video poziva budući da se ona oporavlja od koronavirusa.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.