VIDEO  Pogledajte kako teku radovi na izgradnji tunela Počitelj

Jedan od zahtjevnijih projekata na poddionici Počitelj - Zvitovići je tunel Počitelj. Radi se u tri smjene austrijskom tunelskom metodom, što znači da se radi iskop punog profila tunela, koji bi u konačnici trebao biti dug oko 1.100 metara. Cijela poddionica podijeljena je na dva lota i dužine je 11 kilometara.

Zatim imamo tri manja mosta i imamo dvije petlje, petlja počitelj spaja autoput 5C sa postojećom magistralnom cestom dok druga petlja spaja autpout 5C sa planiranom Jadransko – Jonskom magistralom. Drugi dio odnosno lot 2 sastoji se od mosta, 980 metara dugačkog na šest stubova, a rasponske konstrukcije su otprilike 147 metara. Rok za izvođenje je 970 dana od dana uvođenja izvođača u posao”, ističe nadzorni inženjer Laden Glamočanin za BHRT.

Izgradnja ove poddionice financira se sredstvima koja su osigurana u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom u visini od 100 milijuna eura. Glamočanin ističe kako se trenutno vrše analize i procjene da li je korona virus utjecao na dinamiku radova.

Ono što je bitno napomenuti je da su radovi konstano izvođeni i da nisu stali, a izvođač se striktno pridržavao svih uputa koje su nadležni propisali”, kaže Glamočanin.

Od početka veljače radi se na prevenciji i podizanju svijesti o zaštiti od koronavirusa na ovom gradilištu. Unatoč tome, zabilježen je jedan slučaj zaraze koji je pravovremenom reakcijom saniran te nije došlo do širenja zaraze među uposlenicima u projektu.

“Međutim i prije otkrivanja da je radnik pozitivan, mi smo već sedam dana ranije reagirali na način da smo povukli sve kontakte u samoizolaciju, da smo pripremu napravili za razmjenu informacija ukoliko se pokaže da je pozitivan i mogu reći da smo svi sretni da je to ostalo na tom jednom slučaju”, naglašava nadzorni inženjer za sigurnost Sanda Zorić.