'Strabag' i 'Euro-Asfalt' pobjednici tendera i kreću u izgradnju autoceste u Hercegovini

autocesta
autocesta
... ispunio sve potrebne uvjete iz tendera prema kojima bi trebao graditi dionicu autoputa na Koridoru 5C Počitelj - Zvirovići. Ukupna vrijednost tog projekta iznosi 200 milijuna maraka.

Radi se o najvrednijoj dionici na Koridoru, dugoj 11 kilometara. Na tom potezu bit će i most Počitelj, dug 945 i maksimalno visok 100 metara.

Ovu informaciju potvrdio je jučer i Adnan Terzić, direktor „Autocesta FBiH". Ali, konačnu odluku treba donijeti Europska investicijska banka (EIB), koja kreditira gradnju ove dionice.

Uprava "Autocesta" odlučila se za konzorcij „Strabag - Euro-Asfalt" nakon razmatranja svih ponuda. Ta odluka poslana je EIB-u na odobrenje i o stavu te banke ovisi hoće li posao biti dodijeljen „Strabagu" i „Euro-Asfaltu".

Riječ je o tenderu koji je početkom godine poništen pa raspisan novi. Najpovoljniju ponudu poslao je u lipnju konzorcij „Azvirt", koji čine Kinezi i Azerbejdžanci s domaćim podizvođačem, širokobriješkim „Heringom".

No, tenderska komisija nakon evaluacije odlučila je gradnju ove dionice, prema ponudi i uvjetima tendera, ipak prepustiti „Strabagu" i „Euro-Asfaltu", jer „Azvirt", kako se doznaje, nije dao garancije kakve su tražene u tenderu. Garancije koje su dali „Strabag" i „Euro-Asfalt" komisija je ocijenila valjanim.

Terzić kaže da su tu ponudu i poslali EIB-u i da im je prekjučer stigao odgovor iz banke da se ona ipak mora dopuniti, ali u „Autocestama" smatraju da je ocijenjena najboljom.

- EIB sada kaže da trebamo dopuniti evaluacijsko izvješće, da trebamo pojasniti neke stvari. To ćemo i uraditi. To nije sporno. Mi i dalje stojimo kod ponude koju smo poslali, a to su „Strabag" i „Euro-Asfalt". Na tu ponudu smo se odlučili i nju ćemo i elaborirati i sve pojasniti - rekao je Terzić.

U utrci za najvredniji ugovor na autoputu bila je i turska firma „Cengiz", o čemu smo ranije pisali. Turci su preko svojih lobista i političkih pokrovitelja u BiH vršili enorman pritisak da dobiju i ovaj ugovor. Oni su se i 2015. prijavili na ovaj tender, kada je bio podijeljen u dva lota, kako bi gradili most Počitelj.

No, njihova je ponuda ipak odbačena kao nepovoljna i skuplja za nekoliko milijuna eura.