Teška situacija u dječijim vrtićima Mostar

Vrtićima je grad smanjio mjesečne donacije za 10 posto, što je nedovoljno za njihovo normalno funkcioniranje, jer i ranija sredstva nisu mogla pokriti sve troškove.
 
Prema važećem Zakonu o predškolskom obrazovanju, osnivač, u ovom slučaju Grad Mostar, trebao bi snositi plaće uposlenicima, s tim da bi plaće odgajatelja trebale biti iste kao i kod uposlenika u osnovnim školama, što sada nije slučaj, kazala je Kegelj.
 
Ona je dodala da bi se i onako male plaće odgajatelja, radi smanjenja financijskih sredstva trebale umanjiti, jer vrtići ne mogu podnijeti nova smanjenja.  
 
Zbog nedostatka sredstava prisutno je i nezadovoljstvo odgajatelja, od kojih većina ima visoku školsku spremu.
 
Što se tiče mjesečnih uplata roditelja, Kegelj je kazala kako uplate od roditelja trebaju ići za potrebe djece, odnosno za dio materijalnih troškova.
 
Kegelj je napomenula da je u vrtićima prisutan i manjak djelatnika, koje je zbog teške financijske situacije nemoguće uposliti.
 
Komentirajući Okvirni zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju u BiH, Kegelj je kazala da je taj zakon trebalo uskladiti i na županijskoj razini, međutim to još uvijek nije urađeno.