Svi digli ruke od medija na hrvatskom jeziku

Dobro je poznata činjenica da pored neizmirenih obveza prema djelatnicima HRT-a d.o.o. Mostar unutar koje djeluju Hercegovačka televizija i Radiopostaja Mostar, zbog neriješenog pravnog statusa prijeti opasnost od potpunog medijskog mraka, koji bi uslijedio oduzimanjem dozvole za rad od Regulatorne agencije za komunikacije.
Međutim, koliki je stvarni interes riješiti već dulje vrijeme gorući problem ovih javnih emitera, teško je znati jer političari sve više izbjegavaju ovo pitanje. Tomu najbolje svjedoči podatak da se o statusu medija trebalo raspravljati na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, ali je ova točka na prijedlog gradonačelnika Ljube Bešlića izbačena s dnevnog reda.      

Tehnički razlozi

To se, prema riječima Živka Budimira, vijećnika HSP-a (Đapić - dr. Jurišić) dogodilo isključivo iz tehničkih razloga.
“Unatoč tome što smo mi sami medije i predložili, morali smo ih izbaciti jer Gradsko vijeće nije pripremilo materijale za raspravu o toj točki dnevnog reda”, kazao je Budimir te dodao kako nisu bili nazočni ni svi vijećnici koji su trebali biti na sjednici. Stoga je, po njegovom mišljenju, bilo iluzorno pokrenuti tu točku dnevnog reda uz činjenicu da se ne može donijeti zaključak, a to bi, kako objašnjava, raspravu odgodilo za pola godine.
Tako da je, po njegovim riječima, bilo daleko bolje ovu točku odgoditi za sljedeću sjednicu Gradskoga vijeća i onda kvalitetno raspraviti o tom pitanju i donijeti zaključke koji se mogu realizirati.
Međutim, iako Budimir očekuje da će do tada biti  pripremljeni materijali, kaže da ne može jamčiti kako će se problem riješiti na sljedećoj sjednici, ali da će učiniti sve da ga rasprave.

Sindikati ogorčeni

Predsjednik unije neovisnih sindikata FBiH Josip Milić je podsjetio na činjenicu da je Hercegovačka televizija u štrajku već mjesec dana, a Radio Herceg Bosne i dulje, zbog čega smatra da se nije smjelo dovesti u takvu situaciju.
“Očito je kako se gospoda u Gradskom vijeću lagodno ponašaju po ovome pitanju pa bismo mogli slobodno reći da ih problem ni ne zanima dovoljno te  da su prilično nonšalantni prema ljudima koji nisu primili osam plaća i ne mogu ovjeriti zdravstvenu knjižicu”, zaključio je Milić.

Piše: Gordana Šimović