FOTO  Hrvatska radiotelevizija otvorila svoje dopisništvo u Mostaru

HRT, hrt mostar
...u Bosni i Hercegovini. HRT-ovo će dopisništvo biti smješteno u zgradi Hrvatskoga kulturnog društva Napredak, a današnjemu su svečanom otvorenju nazočili najviši predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine na svim razinama te predstavnici kulturnih, znanstvenih, obrazovnih i vjerskih ustanova te medija. Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić tom je prigodom najavio i skoro otvaranje HRT-ova dopisništva u Sarajevu. „Ovo je važan dan za Hrvatsku radioteleviziju jer su kvalitetno izvješćivanje o radu javnih i državnih ustanova te svim bitnim društvenim pitanjima, kao i međunarodnim odnosima, osobito sa susjednim državama, važne zadaće javnoga medijskog servisa. Zato Hrvatska radiotelevizija posljednje dvije godine ponovno aktivno širi mrežu svojih dopisništava. Nakon što su 2016. godine u Republici Hrvatskoj ponovno otvorena dopisništva u Vukovaru, Metkoviću i Bjelovaru, danas svjedočimo ponovnomu otvaranju dopisništava i u Bosni i Hercegovini - najprije ovoga dopisništva u Mostaru, a ovom prigodom najavljujem i skoro otvaranje našega dopisništva u Sarajevu", istaknuo je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić te dodao kako je otvaranje dopisništva u Mostaru jedan od pokazatelja skrbi Hrvatske radiotelevizije za hrvatski narod u toj državi. S time je suglasan i državni tajnik u Središnjemu državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas. „Sve što je danas aktualno nadam se da će biti još aktualnije s pravim temama koje će pokazati jednu veću i širu dimenziju Hrvata u Bosni i Hercegovini", istaknuo je Zvonko Milas.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine Dragan Čović upozorio je kako Hrvati u Bosni i Hercegovini još uvijek nemaju program javnoga medijskog servisa na svojemu materinskom jeziku te će prisutnost Hrvatske radiotelevizije hrvatskomu narodu osigurati pravo na informiranje. „Hrvatski narod ima svoj strateški interes, a to je euroatlanski put Bosne i Hercegovine. Upravo zato trebamo ovo predstavništvo jer se u javnosti često manipulira. Ja bih čak rekao da smo mi apsolutno jedini predvodnici toga puta u Bosni i Hercegovini", izjavio je Dragan Čović.
Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, najavljujući skoro otvaranje dopisništva u Sarajevu, najavio je da će ono pokrivati glavni bosanskohercegovački grad, hrvatska naselja u srednjoj Bosni te velikim dijelom i entitet Republiku Srpsku iz kojega je tijekom posljednjega rata protjerano više od 150 000 Hrvata. „Upravo je njima pomoć posebno potrebna, a toga smo izazova itekako svjesni te ćemo u svojim programima i dalje poticati opstanak Hrvata u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i suradnju i razumijevanje među svim ljudima koji ovdje žive", dodao je Kazimir Bačić.

Hrvatska radiotelevizija prvi je put svoje dopisništvo u Bosni i Hercegovini otvorila u ratnim uvjetima 27. srpnja 1992. godine u Širokome Brijegu. Voditelj je bio Marinko Ćavar, a pomagali su mu novinari, snimatelji, tehničari i montažeri iz HRT-ova centra u Splitu te kolege iz Zagreba. Dana 25. prosinca 1992. godine ostvareno je prvo izravno uključenje u Dnevnik Hrvatske radiotelevizije, a dopisništvo se s vremenom ekipiralo domaćim novinarima, snimateljima i tehničarima koji su prošli obuku i postali suradnici. Od 25. rujna 1995. godine HRT-ovo je dopisništvo u Širokome Brijegu preraslo u HRT-ov studio Široki Brijeg i započelo emitiranje na modernijoj opremi, a voditelj je bio Miljenko Karačić. HRT-ov studio Široki Brijeg emitirao je tjednu emisiju Federacija BiH, povremeno je ostvarivao emisiju U krupnom planu koja se prikazivala uživo te svakoga ponedjeljka emisiju Kronika Herceg-Bosne, a mreža dopisništava u Bosni i Hercegovini proširila se na Mostar, Kiseljak, Sarajevo, Livno i Novi Travnik. Poslije su zbog racionalizacije uspostavljena dopisništva u Širokome Brijegu i Sarajevu.

Godine 2007. dopisništvo je iz Širokoga Brijega premješteno u Mostar, u kojemu je djelovalo sve do 31. prosinca 2014. godine. Odlukom tadašnjega vodstva dopisništva u Sarajevu i Mostaru ukinuta su, a područje Bosne i Hercegovine za programe Hrvatske radiotelevizije pokrivalo je samo dvoje videonovinara. Kroz HRT-ova dopisništva u Bosni i Hercegovini dosad je prošlo 35 zaposlenika te još toliko honoraraca.

Uz predsjedatelja Predsjedištva Bosne i Hercegovine i predsjednika Hrvatskoga narodnoga sabora Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, današnjemu su otvaranju HRT-ova dopisništva u Mostaru bili nazočni predsjedateljica Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, ministar prometa i komunikacija Federacije Bosne i Hercegovine Denis Lasić, potpredsjednik Republike Srpske iz redova hrvatskoga naroda Josip Jerković, predsjednici županijskih vlada, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić te brojni drugi visoki gosti i uzvanici.