FOTO  "Sve počinje s alkoholom, a dobna granica prvog uzimanja lakih droga spustila se ispod 15 godina"

međunarodni dan borbe protiv droge, ovisnost, Centar za prevenciju
Hercegovina.info

Danas, 24. lipnja, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i nezakonitog prometa drogama. Današnji dan je 1987. godine Generalna skupština UN-a uvela kao službeni, s ciljem postizanja društva bez droga. Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar, u kojem trenutno djeluje stručni tim od 13 djelatnika, sastavljen od liječnika, tehničara i socijalne radnice, danas u Mostaru obilježava ovaj važan dan. 

"Centar djeluje od 1999. godine s ciljem liječenja i prevencije o psihoaktivnim tvarima i liječenja heroinskih ovisnika. Prošlo je više stotina ovisnika kroz centar. Djelujemo na način da radimo metadonskom terapijom. Dajemo punu podršku obitelji i korisnicima tijekom cijele godine. Na tjednoj razini radimo redovite liječničke kontrole i testiranja", kaže liječnik iz Centra dr. Mateo Bevanda.

Centar pokriva područje cijele Hercegovine.

međunarodni dan borbe protiv droge,ovisnost,Centar za prevenciju

"Imamo oko 150 do 200 registriranih ovisnika, no ta brojka se često mijenja i varira, jer mnogi odlaze u inozemstvo. Centar pokriva područje Mostara, cijele Hercegovačko-neretvanske te Zapadnohercegovačke županije", rekao je Bevanda 

Dr. Marin Čović ističe kako u BiH ostaje velika količina droge.

"BiH i sam njen položaj nalazi se na čuvenoj "Balkanskoj ruti". Ovdje tako imamo znatnu količinu droga koja prolazi ovim područjem. Samim tim velika količina droga ostaje i u državi. Ona pravi određene probleme, socijalne, ekonomske, medicinske pa i pravosudne. Mi kao Centar pomažemo tako što pružamo terapiju, ali prije svega pružamo određenu psiho-socijalnu podršku. Trudimo se pomoći ovom društvu na razne načine da se izbori s ovim problemom", ističe.

međunarodni dan borbe protiv droge,ovisnost,Centar za prevenciju

Fokus je kaže na mladima.

"Imamo raznih dobnih skupina. Ima starijih, ali i onih od 20 godina. Na njih stavljamo poseban fokus, trudimo se maksimalno da na vrijeme djelujemo. Cilj same kampanje je da se djeluje na djecu, ali i na roditelje da prenesu na njih dok je vrijeme. Ako se krene duboko u heroin, onda se moramo itekako potruditi da djelujemo po tom pitanju. Maloljetne osobe ne liječimo metadonskom terapijom. Tu nastojimo djelovati na druge načine, suradnjom s obitelji i lokalnom zajednicom i prekinuti to u startu. Maloljetnih nemamo trenutno na heroinu, ali imamo na drugim psihoaktivnim tvarima", kazao je dr. Čović

Socijalna radnica u Centru, Milena Latinčić, kaže kako sve počinje od alkohola.

"Vrlo malo se radi na prevenciji. Prevenciju moramo raditi, ne od srednje, već od osnovne škole, zato što su psihoaktivne tvari dostupne već od četvrtog razreda. Kada sam radila prevenciju u određenim osnovnim školama i pitala učenike da li uzimaju cigarete i alkohol rekli su - da. Alkohol se nudi i unutar obitelji. Mi znamo da umiremo i rađamo se s alkoholom, a on se toči i prodaje osobama mlađima od 18. Kada mlada osoba konzumira alkohol njena percepcija je sasvim drugačija. Kada je percepcija drugačija, osoba će uzeti i nešto drugo što joj se ponudi. Gdje ima alkohola ima i drugih tvari počevši od THC-a speeda, ekstazija", ističe Latinčić.

međunarodni dan borbe protiv droge,ovisnost,Centar za prevenciju

"Mladi puno konzumiraju droge jer je to u modi. No, kada mladima u centru pojasnimo što sve donosi konzumiranje THC-a kakve sve posljedice ima na njihov psiho-fizički razvoj, a kasnije i uvod u drugu ovisnost, onu o heroinu, onda i oni počnu razmišljati i neki prestanu s konzumacijom."

Dobna granica prvog uzimanja ispod 15 godina.

"Roditelji trebaju boraviti više s djecom. Ona moraju osjetiti da su voljena. Kada je dijete prihvaćeno unutar obitelji i nema problema unutar nje, ali i u društvu u školi, vrlo teško da će otići u društvenu skupinu koja je konzumentska. Prije nekoliko godina radili smo upitnik u školama. Došli smo  do zaključka da je dobna granica za prvo uzimanje 15 godina, međutim ona se u zadnje vrijeme spustila", zaključila je Latinčić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.