Štrajk zdravstvenih djelatnika prekinut na tri dana, u tome eto vikenda i izbora

Vuković
hercegovina.info

Predsjednici sindikata zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u danas su pred zgradom Vlade održali konferenciju za tisak na kojoj su priopćili da zbog sudske odluke moraju privremeno prekinuti štrajk. 

Jutros od osam sati svi naši članovi sindikata su na radnim mjestima. Sindikat je donio odluku o privremenom prekidu štrajka iz razloga što je Općinski sud Mostar na prijedlog Vlade HNŽ-a donio privremenu mjeru zabrane štrajka i dao sindikatu rok od tri dana da dostavi dokaze da je štrajk organiziran u skladu sa zakonom. Oči svih 2600 naših članova uprte su u Općinski sud Mostar, odnosno postupajućeg suca, od kojeg se nadamo da će čim pregleda dokaze koje je naš odvjetnički tim pripremio, donijeti pravednu, poštenu i zakonitu odluku”, kazao je Dalibor Vuković.

Istaknuo je da se ovdje radi o “udaru Vlade HNŽ-a i resornog ministra i pokušaju da se spriječe zdravstveni djelatnici u pokušaju da se izbore za svoja prava".

“Zdravstveni radnici su ogorčeni, ovo je izazvalo dodatni revolt naših zdravstvenih radnika prema Vladi i resornom ministru. Sramotno je ovakvo ponašanje. Vrlo brzo Ministarstvo zdravstva i njihovi pravnici se aktiviraju kad treba neki njihov interes ispuniti, dok svaki naš zahtjev čeka 3-4 mjeseca”, izavio je Vuković. Predsjednik Nezasvisnog sindikata djelatnika SKB Mostar Ivica Anić kazao je da je sindikat voljan pregovarati, i da bi se odmah popeli u Vladu kad bi bili pozvani, a da se ovdje radi o tome da resorni ministar sve želi vratiti na sami početak.

"Ne želimo pregovarati pod ucjenjivačkim uvjetima, nego ravnopravno s Vladom", kazao je Anić.

Na upit N1 kako to da od tri doktora koja su u kampanji za Mostar, od čega dvojica i ravnatelji zdravstvenih ustanova, nijedan nije stao uz zdravstvene djelatnike Vuković je kazao da ih nijedan nije podržao javno, niti došao pred Vladu zajedno s njima.

"Imamo koaliciju koja ide od vrata do vrata. Moja poruka je da vrata trebaju biti ovdje ispred Vlade HNŽ-a gdje se zdravstveni radnici grčevito bore za svoja prava", kazao je Vuković. Kada je u pitanju Dom zdravlja Mostar, kazao je da je sindikat jučer dobio važnu odluku županijskog suda u Mostaru, iz koje je razvidno da sindikat Doma zdravlja Mostar postoji i radi.

Štrajk zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u počeo je prije pet dana, a prekinut jutros munjevitom odlukom suda u Mostaru.

Navedimo i to da je Vuković zatražio hitnu sjednicu predsjedništva Nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu Federacije radi očitovanja predsjedništva i sankcioniranja predsjednika sindikata zbog izostanka javne medijske podrške predsjednika NSS RUZ FBiH generalnom štrajku radnika u zdravstvu u HNŽ-u. Vuković je javno prozvao predsjednika federalnog sindikata Zijada Latifovića, od kojeg traži očitovanje.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.