STALO NAKON POBUNE Stanari nose nove dokaze FUP-u, u dvorištu im je trebala biti još jedna šestokatnica

Bijeli brijeg Joks
Bijeli Brijeg

Neformalna skupina stanara, žitelja Bijelog Brijega nakon četiri mjeseca čekanja dobila je i službenu indormaciju da se u njihovom susjedstvu, uz postojeći, trebao graditi još jedan objekat s garažom, prizemljem i pet katova. Isto je zaustavljeno tek nakon što su se stanari aktivirali, angažirali odvjetnika, a i na našem portalu objavljen niz članaka oko prve zgrade.  

Stanari su Gradskoj upravi Mostara 28. siječnja ove godine poslali zahtjev za pristup informacijama, u kojoj se zanimaju za drugu zgradu koja je u planu investitora. Nakon gotovo četiri mjeseca stiže im odgovor da je u njihovu naselju, uz onaj protiv kojeg se bore, izdana urbanistička suglasnost za još jedan objekat.  

Investitor “Joks” d.o.o. Mostar podnio je zahtjev za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju stambeno poslovnog objekta na građevinskom zemljištu označenom kao k.č. 2562/7 k.o Mostar II. Stručni savjetnik za građevinske propise – oblast građevinske struke, izradio je urbanističko tehničke uvjete broj: UPI-07/2-26-4785/19 od 16. srpnja 2019., kojima je predviđena izgradnja stambeno poslovnog objekta na mjestu postojećeg stambenog objekta gabarita G-PR+5, te je na temelju urbanističko – tehničkih uvjeta doneseno rješenje broj: UP-I-07/2-25-4785/19 od 30. Kolovoza 2019., kojim se izdaje urbanistička suglasnost za izgradnu navedenog stambeno poslovnog objekta na mjestu postojećeg stambenog objekta. U postupku izdavanja urbanističke suglasnosti nisu uključeni stanari naselja. Nakon pravomoćnosti rješenja – urbanističke suglasnosti, investitor, tvrtka Joks, je podnijela zahtjev za izdavanje odobrenja za gradnju stambeno poslovnog objekta na navedenoj lokaciji. Rješenje – odobrenje za gradnju nije izdano”, navodi pismenom odgovoru stanarima načelnica Odjela za urbanizam Marina Deronjić. 

Stanari planiraju i ovaj dio dokumentacije dostaviti nadležnom Tužiteljstvu i Federalnoj upravi policije, budući da se radi o još jednom dokazu kako se protupropisno, protuzakonito i mimo regulacijskih izdavalo suglasnosti i dozvole u Mostaru. Predali su i zahtjev za rušenje šestog ilegalnog kata na prvoj zgradi, te epilog isčekuju.

Inače, nakon pobune na Bijelom Brijegu, gdje je preko 60 domaćinstava potpisalo peticiju protiv besravne gradnje, a što smo mi na portalu sustavno pratili, bivši gradonačelnik se libio izdati još jednu dozvolu, premda je suglasnost već izdao. Druga zgrada trebala se graditi tik uz onu oko koje se stanari spore, po istom sistemu, sruši kućicu - napravi zgradurinu, a sve pod pojmom rekonstrukcija.