FOTO  Spomen na pobijene fratre u Mostaru

Europski parlament u Bruxelesu je donio Rezoluciju o Europskoj savjesti u vezi s europskim totalitarnim režimima u prošlom stoljeću, među kojima i komunističkog režima koji je vladao na ovim prostorima. Unatoč tome što BiH poštuje tu Rezoluciju, današnji dan se  u Mostaru spominje i obilježava kao dan „Oslobođenja", iako se zna da su tog dana prije 67. godina kukavički i bez imalo milosti pobijeni mostarski fratri. Njihova jedina krivica i grijeh je bio što su bili Franjevci. Povjesničar i svjedok vremena fra Bazilije Pandžić u svojim knjigama svjedočio je o masovnim ubijanjima godine 1945., ne samo franjevaca, koji su za vrijeme fašističke okupacije u svojim odajama skrivali mostarske Židove i Pravoslavce, nego i brojnih vjernika iz Mostara i okolice.

Simbolično bacanje cvijeća i molitva za pokoj žrtvama komunističkog režima u Mostaru je poruka da spomen i sjećanje na naše ubijene fratre mučenike, kao i sve žrtve komunističkog režima neće nikada izblijediti, bez obzira na svu propagandu ideoloških nasljednika i nostalgičara komunističkog režima. Nevine žrtve su nevine žrtve i nitko sebi ne smije uzimati pravo na klasificiranje na prvorazredne i drugorazredne žrtve. Mučenička smrt naših fratara, spremnost život dati radi vjere i ideala nam mora biti pouka i škola koja se ne smije nikada smetnuti s uma. Oni nam moraju biti uzori, osobito nama mladima, jer očigledno je da su „stariji", osobito oni koji nas vode kao narod, oslijepljeni materijalizmom i osobnim interesima zaboravili prave i istinske životne vrijednosti.

GO Mostar HDZ1990 će večeras u 18:00 u samostanskoj i župnoj crkvi sv. Petra i Pavla prisustvovati svetoj misi na spomen pobijenim fratrima i vjernicima Mostara i okolice koji su pali kao žrtve u II. Svjetskom ratu.