TRI U JEDNOM Danas slave zaljubljeni, ‘osloboditelji’ već proslavili, a fratri se sjećaju ubijene braće

Ubijeni fratri Mostar - Dan oslobođenja Mostara - Partizani
Ilustracija / hercegovina.info

Svake godine u Mostaru se 14. veljače, uz blagdan zaljubljenih i sv. Valentina obilježavaju dvije suprotstavljene obljetnice. Mostarski fratri se prisjećaju mučki ubijene subraće, a antifašisti slave Dan oslobođenja Mostara, smatrajući i navodeći taj dan kao najveći u povijesti grada na Neretvi. Ništa drugačije nije ni ove godine.

Na današnji datum, 1945. partizani su iz mostarskog samostana svezane odveli sedmoricu fratara: provincijala fra Lea Petrovića, gvardijana fra Grgu Vasilja te fra Jozu Bencuna, fra Bernardina Smoljana, fra Rafu Prusinu, fra Kažimira Bebeka, fra Nenada Venancija Pehara.

Fratri su odvedeni u pravcu rijeke Neretve i pogubljeni, najvjerojatnije, na mjestu zvanom Čekrk. Za njih će se večeras u 18. sati služiti sveta misa u crkvi sv. Petra i Pavla.

“U ponedjeljak, 14 veljače u 18 sati, u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru slavit ćemo svetu misu u spomen na pobijene fratre i vjernike Mostara i okolice koji su žrtve II. Svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata. Pozivamo vas na ovo molitveno spomen-slavlje”, navodi se u pozivu mostarskih fratara vjernicima.

Paralelno UABNOR Grada Mostara zadnjih dana obilježava godišnjicu oslobođenja Mostara. Završili su ove godine nešto ranije posjetom Partizanskom groblju.

“Jesmo li danas oslobođeni od fašizma, veliko je pitanje. Neofašizam buja oko nas. Tu smo da se nadahnemo hrabrošću i odlučnošću mladih ljudi koji leže ovdje. Ne bijemo partizanske dobivene bitke. Ne borimo se protiv Draže, Ante, Hitlera ili Musolinija, već se nadahnjujemo da bismo bili naše antifašističke bitke u novom vremenu, te da bismo nove male 'firere' koji su ušli u sve organe vlasti od Predsjedništva do mjesne zajednice, uspješno satrali. Ako ostanemo u prošlosti, na komemoracijama i sjećanju, bolje da nismo tu. Ovdje smo zbog 2.045 godine, a ne zbog 1945.“, rekao je predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić.

Međutim, partizanski zločini ni u veljači 2022. nisu rasvjetljeni.  

Likvidacija sedam mostarskih franjevaca, te još 59 širom Hercegovine imala je za cilj zatrti franjevce, no takva nakana rezultirala je još većom zainteresiranošću mladih da pristupe franjevačkom redu u Hercegovini.

Za razliku od Mostara koji se ubijenih svećenika sjećaju na Valentinovo, u Širokom Brijegu je to slučaj tjedan dana ranije. Povodom 77. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca, u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu održavaju se Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca.