SVAKE GODINE ISTO Jedni slave 'oslobođenje', drugi se prisjećaju zločina

SVAKE GODINE ISTO Jedni slave 'oslobođenje', drugi se prisjećaju zločina
Ilustracija / hercegovina.info

Svake godine u Mostaru se 14. veljače obilježavaju dvije suprotstavljene obljetnice. Mostarski fratri se prisjećaju mučki ubijene subraće, a antifašisti slave Dan oslobođenja Mostara, smatrajući i navodeći taj dan kao najveći u povijesti grada na Neretvi. Ništa drugačije nije ni ove godine. 


Na današnji datum, 1945. partizani su iz mostarskog samostana svezane odveli sedmoricu fratara: provincijala fra Lea Petrovića, gvardijana fra Grgu Vasilja te fra Jozu Bencuna, fra Bernardina Smoljana, fra Rafu Prusinu, fra Kažimira Bebeka, fra Nenada Venancija Pehara.

Fratri su odvedeni u pravcu rijeke Neretve i pogubljeni, najvjerojatnije, na mjestu zvanom Čekrk. Za njih će se večeras u 18. sati služiti sveta misa u crkvi sv. Petra i Pavla.

„U nedjelju, 14. veljače u 18 sati, u crkvi svetog Petra i Pavla slavit ćemo svetu misu u spomen na pobijene fratre i vjernike Mostara i okolice koji su žrtve II. Svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata. Pozivamo vas na ovo spomen slavlje za naše pobjene fratre“, stoji u župnoj obavijesti za današnji dan.  

S druge strane, doslovce i preneseno, počeli su Dani antifašizma.

Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar organizira manifestaciju “Dani antifašizma u Mostaru”, koja će okupiti brojne antifašiste iz svih krajeva bivše Jugoslavije. U sklopu obilježavanja 76. godišnjice 'oslobođenja Mostara' u Drugom svjetskom ratu, danas je predviđen bogat program, uz ostalo i polaganje vijenaca na Partizansko groblje u Mostaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Likvidacija sedam mostarskih franjevaca, te još 59 širom Hercegovine imala je za cilj zatrti franjevce, no takva nakana rezultirala je još većom zainteresiranošću mladih da pristupe franjevačkom redu u Hercegovini. 

Za razliku od Mostara koji se ubijenih svećenika sjećaju na Valentinovo, u Širokom Brijegu je to slučaj tjedan dana ranije. Povodom 76. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca, u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu održavaju se Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.