SVAKE GODINE ISTO Jedni slave 'oslobođenje', drugi se prisjećaju zločina

Ubijeni fratri Mostar - Dan oslobođenja Mostara - Partizani
Ilustracija / hercegovina.info

Svake godine u Mostaru se 14. veljače obilježavaju dvije suprotstavljene obljetnice. Mostarski fratri se prisjećaju mučki ubijene subraće, a antifašisti slave Dan oslobođenja Mostara, smatrajući i navodeći taj dan kao najveći u povijesti grada na Neretvi. Ništa drugačije nije ni ove godine. 


Na današnji datum, 1945. partizani su iz mostarskog samostana svezane odveli sedmoricu fratara: provincijala fra Lea Petrovića, gvardijana fra Grgu Vasilja te fra Jozu Bencuna, fra Bernardina Smoljana, fra Rafu Prusinu, fra Kažimira Bebeka, fra Nenada Venancija Pehara.

Fratri su odvedeni u pravcu rijeke Neretve i pogubljeni, najvjerojatnije, na mjestu zvanom Čekrk. Za njih će se večeras u 18. sati služiti sveta misa u crkvi sv. Petra i Pavla.

„U nedjelju, 14. veljače u 18 sati, u crkvi svetog Petra i Pavla slavit ćemo svetu misu u spomen na pobijene fratre i vjernike Mostara i okolice koji su žrtve II. Svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata. Pozivamo vas na ovo spomen slavlje za naše pobjene fratre“, stoji u župnoj obavijesti za današnji dan.  

S druge strane, doslovce i preneseno, počeli su Dani antifašizma.

Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar organizira manifestaciju “Dani antifašizma u Mostaru”, koja će okupiti brojne antifašiste iz svih krajeva bivše Jugoslavije. U sklopu obilježavanja 76. godišnjice 'oslobođenja Mostara' u Drugom svjetskom ratu, danas je predviđen bogat program, uz ostalo i polaganje vijenaca na Partizansko groblje u Mostaru.

Likvidacija sedam mostarskih franjevaca, te još 59 širom Hercegovine imala je za cilj zatrti franjevce, no takva nakana rezultirala je još većom zainteresiranošću mladih da pristupe franjevačkom redu u Hercegovini. 

Za razliku od Mostara koji se ubijenih svećenika sjećaju na Valentinovo, u Širokom Brijegu je to slučaj tjedan dana ranije. Povodom 76. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca, u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu održavaju se Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.