SINDIKAT STAO U OBRANU DR. PEHARA "Predugo je HNŽ bez potpune zdravstvene zaštite"

SKB Mostar
Hercegovina.info

Na očnom Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru jučer se dogodio incident između člana štrajkačkog odbora i liječnika Klinike za očne bolesti, koji je po navodima sindikata prijetio fizički, ali i otkazima. Povodom istog, danas se oglasio i Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u čiji je član i dr. Pehar koji jučer za naš portal iznio i svoje viđenje situacije.

Priopćenje Strukovnog sindikata prenosimo u cijelosti:

"Jučer smo u medijima mogli pročitati članak o ,,incidentu,, između članova Nezavisnog sindikata SKB Mostar i dr. Pehara koji je član našeg Sindikata. U sam tijek razgovora nećemo ulaziti, ali osjećamo obavezu oglasiti se na ovakvo prozivanje naših članova.

I sami smo bili u štrajku prije tri godine i znamo šta štrajk znači, ali nikada ni u jednom trenutku nismo ,,išli u kontrolu provođenja štrajka,,. Sudjelovanje u štrajku je dobrovoljno i nitko, pa ni vodstvo Sindikata nema pravo nikome nametati obavezu štrajka. Pored toga dr. Pehar nije član Nezavisnog sindikata, kao što to nije nijedan doktor iz SKB Mostar i nemamo ni obavezu ni pravo štrajkati te pacijentima uskraćivati naše usluge.

Kolegijalnu podršku u borbi za svoja prava naše kolege imaju, ali nećemo tolerirati nikakve prozivke doktora od strane Nezavisnog sindikata. Odluke o tome koji pacijenti će se pregledati donose isključivo liječnici, a ostali djelatnici se u te odluke nemaju pravo miješati niti ih kontrolirati. Bilo koja trijaža pregleda u kojoj je zaobiđen liječnik može biti opasna po zdravlje i život pacijenata i ne smije se ŠTRAJK stavljati ispred zdravlja ljudi.

Štrajk traje već više od dva mjeseca, predugo je HNŽ bez potpune zdravstvene zaštite i sve je više ljudi koji ne mogu dalje čekati na preglede, danas je puno više njih kojima se pregled ne može dalje odgađati nego što je to bilo prije dva mjeseca i svaki dan će biti veći broj pacijenata koji su postali hitni dok traje štrajk.

Borite se za svoja prava, imate pravo, ali ne vršite pritisak na naše članstvo. Mi smo odgovorni za pacijente, trijažu i procjenu neodgodivih pregleda i nećemo svjesno ugroziti nijednog pacijenta zbog bilo kojeg razloga, a štrajka ponajmanje.

Na kraju ako trenutno traju pregovori zar pregovori nisu razgovor, pokušaj da se dogovorom riješi problem, zar to nije mirni način rješavanja spora? Zar štrajk nije trebao stati za vrijeme pregovora", navode se u priopćenju.