ORILA SE BOLNICA Član štrajkačkog odbora tvrdi da mu je dr. Pehar prijetio fizički i otkazom, liječnik pak ima svoje viđenje situacije

SKB Mostar bolnica
hercegovina.info

Na očnom Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru jutros se dogodio incident između člana štrajkačkog odbora i liječnika Klinike za očne bolesti, koji je po navodima sindikata prijetio fizički, ali i otkazima.  

"Dana 23.2.2021. oko 9:30 sati u SKB Mostar ispred očne ambulante došlo je do incidenta sa dr. Hrvojem Peharom koji je verbalno pred mnoštvom pacijenata napao predsjednika sindikata i člana štrajkačkog odbora koji su obilazili ambulante i kontrolirali provođenje štrajka.

Doktor Pehar je, nakon što su se predstavnici sindikata obratili medicinskoj sestri članici sindikata koja je radila u očnoj ambulanti, počeo neprimjereno vikati na našeg predsjednika i još jednog člana štrajkačkog odbora povišenim tonom i istima zaprijetio da će srediti otkaz ako se citiramo 'još jednom pojavimo ispred njegove ambulante' kraj citata. Doktor Pehar je izašao iz ambulante i na hodniku pred pacijentima koji su čekali na pregled prijetio i fizičikim obračunom, te je rekao i da više nikad ne smijemo doći pred njegovu ambulantu i da 'brišemo odavde'.

Ako je dotični gospodin iznajmio ili zakupio prostor u bolnici i ako je to njegova privatna ambulanta mi se ispričavamo jer nismo znali da i to postoji u SKB-u Mostar. Sindikat SKB Mostar osuđuje ovakav sramotan ispad dr. Pehara i njegov odnos prema članovima sindikata. Napominjemo da je zakonom zabranjeno pojedincu koji osobno ili u ime poslodavca miješanje u rad i upravljanje sindikatom", objavio je Sindikat SKB-a.

Da je do incidenta došlo potvrdio je u telefonskom razgovoru i Ivica Anić, predsjednik Sindikata zdravstva u SKB-u. Kazao je da je prvo došlo do incidenta s članom štrajkačkog odbora, nakon čega se i on uputio na mjesto događaja da se uvjeri o čemu se radi. Kaže da se 'cijela bolnica orila'. 

Liječnik Pehar pak ima drugo viđenje situacije. 

"Vezano za današnju situaciju, meni nepoznata osoba u civilnoj odjeći (navodno medicinski tehničar) je u više navrata pokušao odgoditi preglede za pacijente za koje smatram da su trebali danas biti pregledani te sam morao reagirati. Podsjećam vas, medicinska sestra/tehničar nije ovlašten, a niti nadležan odlučivati što je hitno jer to može samo liječnik. U slučaju bilo kakvih eventualno negativnih posljedica za pacijentovo zdravlje, odgovornost snosi isključivo liječnik", navodi u svom odgovoru za Hercegovina.info dr. Hrvoje Pehar ispred Klinike za očne bolesti SKB-a.

"Kao što smo obavijestili štrajkački odbor Sindikata, unutar svake Klinike SKB Mostar imenovana je trijažna služba sa popisom najiskusnijih liječnika koji procjenjuju koja su to stanja koja mogu dovesti do ugroze stanja pacijenta. Ispred Klinike za očne bolesti, pored još tri liječnika, imenovan sam i ja u navedenu službu. Smatram da sam postupio potpuno ispravno, a tome svjedoči zadovoljstvo i podrška preko 20-ak pacijenata koji su bili u čekaonici", zaključuje u svom odgovoru Pehar.

Međutim, član štrajkačkog odbora Mario Tepeš kaže da se liječniku nitko nije miješao u posao, te da nema opravdanja za njegovo ponašanje. Ističe da se on samo došao javiti sestri koja je član sindikata, da upita kako teče štrajk.

"Čim je čuo da smo došli iskočio je, prijetio, kazavši da ćemo idući put biti i muški upozoreni. Svemu je svjedočila i sestra, i pacijenti koji su čekali pregled", ispričao je Tepeš navevši da će sve prijaviti i nadležnim tijelima. 

U HNŽ-u je od početka prosinca na snazi generalni štrajk zdravstvenih djelatnika, što praktično znači odgodu svih pregleda koji nisu hitni. Upravo u tumačenju i razdvajanja hitnog i nehitnog dolazi do sporova kakav je bio i ovaj jutros. Sindikati zdravstva u HNŽ-u pokušavaju s Vladom potpisati kolektivni ugovor koji bi im jamčio veća prava. Prva dva sastanka pregovaračkih timova su propala, sljedeći je u četvrtak. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.