ROMIĆ O POTRESNOJ FOTOGRAFIJI Sve više žena ovisno o kocki, najviše igraju bingo

Marko Romić
Ilustracija / Anadolija / Oslobođenje

Fotografija žene koja se nalazi u kladionici i igra bingo, dok malena djevojčica sjedi na podu iste, potresla je jučer Bosnu i Hercegovinu. Fotografija je to koja oslikava dio našeg društva i njegovu 'nadu', koju vide jedino u šarenim kuglicama 

Psiholog Marko Romić, koji se između ostalog bavi liječenjem ovisnika o kocki, za hercegovina.info objašnjava kako dolazi do iste.

"Ova fotografija je odraz stanja našeg društva. Ljudi upadnu u zamku kockanja iz raznih razloga. Na početku je to čista radoznalost, međutim jedan značajan dio njih sklizne u ovisnost. Često na početku imaju neke početničke sreće. Jaka promidžba kockarskih lanaca koji to priređuju stvara privid da se tu može, ne radeći ništa, bez znoja i bez motike doći kruha. Neki se uhvate na to. Kada izgube dio novca nastavljaju kockati da bi se 'povratili', da bi se izvukli, ali to ih vodi još dublje i tu počinje njihova tragična priča. Nerijetko se sve završava razvodima, raspadima obitelji i propašću na svakom planu."Nije iznenađen što vidi žene na fotografiji koje kockaju.

"Budući da se bavim tom problematikom, mogu reći kako je sve veći broj žena patoloških kockara. Žene najčešće igraju bingo i provode sate i sate u kladionici, pogotovo na mjestima gdje se može sjesti i popiti kava ili neko piće. Razlog što igraju bingo je taj jer misle da se ne razumiju baš dobro u sport poput muškaraca, a po novčanicima i dugovima muškaraca koji idu u kladionicu vidimo koliko se i oni "razumiju". U KLOK-u (Klub liječenih ovisnika o kocki) je do sada bilo šest žena, a trenutno imamo i jednu djevojku koja je u procesu liječenja. Mogu slobodno reći kako će sve veći broj njih biti na liječenju jer to je nažalost neminovan proces. Spirala propadanja je takva da će na KLOK-u biti puno veći broj žena nego ih je sada."

Što se tiče fotografije i djeteta u kladionici, Romić kaže.

"Maloljetne osobe ne bi trebale biti u kladionici i to trebaju regulirati oni koji se bave provođenjem zakona. Međutim, naši zakonodavci objašnjavaju narodu da su kladionice društveno korisne, a ja kažem da su kladionice jedno najvećih zala koje su zahvatile naše društvo."

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.