PU MOSTAR Za mjesec i pol dana Renata zabilježila čak 19.500 prekršaja

Sustav Renata PU Mostar
Hercegovina.info

Nedavno je MUP Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) objavio informaciju kako policijskim službenicima na terenu pomaže i video - analitički sustav 'Renata', a čija je prezentacija za rukovodstvo MUP-a HNŽ održana u ljeto 2018. godine.

'Renata' je video - analitički sustav u kojem se podaci obrađuju, pohranjuju, prenose i koriste, a sastoji se od dva modula: modul za kriminalističku policiju – koji je vidljiv samo policijskim službenicima kriminalističke policije i modul za uniformiranu policiju vidljiv samo policijskim službenicima uniformirane policije.

Sustav Renata PU Mostar

Koristeći ovaj sustav, povećava se prometna i javna sigurnost, omogućava proaktivno praćenje vozila i osoba koji naprave prekršaj, a naprednim pretragama i filtriranjem podataka u bazi, moguće je korištenje podataka u operativnim poslovima policije, posebno na poslovima suzbijanja kriminaliteta. Naziv 'Renata' je skraćenica od REgistar NAcionalnih TAblica.

Ovaj sustav pruža provjeru u realnom vremenu prepoznate registracijske tablice u različitim bazama podataka:
- baza (ne)registriranih vozila,
- ukradenih vozila i ukradenih/izgubljenih registarskih tablica,
- baza vozila s počinjenim prekršajem,
- baza sumnjivih vozila.

"Sustav je uspješno testiran, završena je obuka korisnika te možemo reći da sistem uspješno radi. Zbog pandemije koronavirusa odgođeno je slanje obavještenja o prekršiteljima, a period stanja nesreće od 16.3.2020. do 31.5.2020. godine neće biti uzet u razmatranje", navedeno je iz MUP-a HNŽ.

Član redakcije portala Hercegovina.info posjetio je službenike Policijske uprave Mostar koji uspješno rade s ovim sustavom. Zapanjujući je podatak da je ovaj sustav od 1. listopada pa do sredine studenog zabilježio čak oko 19 500 prekršaja na području Mostara koje pokriva navedeni sustav. Riječ je o prekršajima koji se tiču isteka važenja registarskih pločica (neregistrirana vozila), ukradenih registarskih pločica, zatim su zabilježena vozila s počinjenim prekršajima i slično.

Na upit, je li se već krenulo sa slanjem dopisa za prekršitelje na njihove kućne adrese, dobili smo odgovor kako to još nije procesuirano, te da je odluka na MUP-u HNŽ, a vjeruju kako bi 'čestitke' u plavim omotnicama mogle uskoro krenuti do prekršitelja. Ovaj sustav je u funkciji od kraja prošle godine, te se za sada zna kako obavijest prekršiteljima neće ići za period koji je već naveden u tekstu zbog pandemije koronavirusa.

Upitali smo i postoji li mogućnost slanja poruke, službeniku policije koji je na terenu, o eventualnom prekršitelju kojeg je zabilježila kamera, odnosno sustav 'Renata', dobili smo odgovor kako je kroz određenu aplikaciju i to moguće. "Npr. ukoliko se patrola policije nalazi iza kamere navedenog sustava i sustav zabilježi prekršitelja koji ide u njihovom smjeru, oni u roku od nekoliko sekundi dobivaju poruku kako bi mogli reagirati i eventualno sankcionirati prekršitelja", navedeno je u usmenom odgovoru policijskih službenika.

Sustav Renata PU Mostar

Također, zanimljiva je informacija kako moderni radarski sustav 'SmartEye' (Pametno oko), koji se nalazi u neobilježenom policijskom vozilu Golf, nije uvezan sa sustavom 'Renata', te ova dva projekta rade neovisno jedan o drugome.

Inače, u narednom periodu planirana je instalacija dodatnih kamera koje će pokriti gradove: Neum, Stolac, Čapljina, Jablanica, Prozor-Rama, Konjic, Čitluk, kao i dodatne kamere u gradu Mostaru.

Uz postojeći video-nadzorni sustav instaliran u gradu Mostaru, video-analitički sistem 'Renata' će zasigurno biti od velike koristi u svakodnevnom radu policije u evidentiranju prekršaja, krivičnih djela, a sve u cilju podizanja nivoa sigurnosti građana. U narednom periodu planirana je nabavka radara i uvezivanje sa sistemom 'Renata' koji će omogućiti i sankcioniranje prekršitelja sa vozilima stranih registarskih oznaka, što do sada nije bilo moguće, a značajno će povećati sigurnost i smanjiti broj prometnih nezgoda.

Ovom prilikom, redakcija portala Hercegovina.info se zahvaljuje MUP-u HNŽ i PU Mostar na susretljivosti prilikom pravljenja priloga o navedenom sustavu.